Vlamingen schenken meer vastgoed, maar regering slaagt niet in haar opzet

© Getty Images/iStockphoto

De Vlaming meer doen schenken en energiezuinig renoveren bevorderen. Dat waren de voornaamste doelstellingen van de Vlaamse regering toen het de schenkbelastingen voor vastgoed verlaagde. Maar cijfers van Vlabel leren dat de regering momenteel niet slaagt in haar opzet.

Op 1 juli 2015 gooide de Vlaamse overheid de schenkbelasting helemaal om. Sinds de federale overheid niet langer bevoegd is voor successie- en schenkingsrechten heeft de Vlaamse regering de schenkingbelastingen voor vastgoed vereenvoudigd en verlaagd. Daarbij had de Vlaamse regering duidelijke doelstellingen voor ogen: de huurmarkt versterken met kwalitatieve woningen, energiezuinig renoveren bevorderen, bouwsector ondersteunen en de Vlaming aan het schenken krijgen.

Vlaamse spelregels

Concreet krijgen de eigenaars van het geschonken vastgoed een korting als ze hun woning binnen de drie jaar verhuren of binnen de vijf jaar voor minstens 10.000 euro energiezuinig renoveren. Die korting krijgen ze bovenop de vereenvoudigde schenkbelastingen. Bij schenkingen in rechte lijn zijn de nieuwe eigenaars de fiscus slechts 3 procent belastingen verschuldigd op de eerste schijf van 150.000 euro. Al kunnen zij in dat geval geen beroep doen op de extra kortingen voor renovaties en verhuur. Bij schenkingen in de rechte lijn kan een tariefverlaging dankzij een renovatie of een verhuur pas vanaf 150.000 euro.

De belastingen op onroerend goed in rechte lijn kunnen oplopen tot maximaal 27 procent. Dat is zo wanneer de woning meer dan 450.000 euro waard is. Wie niet in rechte lijn schenkt moet minstens 10 procent en maximaal 40 procent belastingen betalen. Op de site van de Vlaamse overheid kan je alle tarieven terugvinden.

Weinig verhuurders

Op het eerste gezicht heeft de verlaging van de schenkbelasting voor vastgoed haar effect niet gemist. Het aantal vastgoedschenkingen is het afgelopen jaar maar liefst verviervoudigd. Terwijl er in de eerste helft van 2015 gemiddeld 435 onroerende schenkingen per maand werden opgetekend, waren dat er in de eerste helft van2016 gemiddeld 1.684, schreef De Standaard vorige week. Opvallend: ook de mensen met een beperkt vermogen schenken nu meer vastgoed.

Maar wanneer we naar de andere doelstellingen van de Vlaamse regering kijken, komen we tot de conclusie dat ze haar ambities nog niet heeft kunnen waarmaken. Cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij Vlabel leren dat tot nu toe slechts vijftien Vlamingen een deel van de eerder betaalde schenkbelasting hebben teruggevraagd omdat ze de woning energiezuinig lieten renoveren of die verhuren.

Vlabel laat in de krant weten dat er tot nu toe zes van de vijftien aanvragen zijn afgehandeld. “Telkens werd de gevraagde teruggave toegestaan, waardoor tot nu toe 18.918 euro aan eerder betaalde schenkbelasting is terugbetaald”, klinkt het.

Volgens Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein de maatregel onvoldoende gekend. “We bekijken samen met de notarissen hoe we hem bekender kunnen maken”, klinkt het. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content