Amerikaanse bommen veroorzaken weinig marktschade

Rook stijgt boven de stad uit na een luchtaanval op het Syrische Utaya, in de Ghouta-regio. © Belga
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Amerikaanse vergeldingsactie in Syrië liet nauwelijks sporen na op de markten. Xior breidt uit in Amsterdam, Samsung boekt een recordwinst.

De Verenigde Staten bombardeerden afgelopen nacht een militaire basis in Syrië. De actie was een vergelding voor de chemische aanval, waarvoor het regime van president Assad volgens de Amerikanen verantwoordelijk is. In Azië reageerden de beleggers nog geschrokken en zagen we de klassieke vlucht naar veiligheid. In de ochtendhandel in Europa hielden de markten het hoofd alweer koel. Washington verzekerde dat er voorlopig geen bijkomende acties gepland staan. Bovendien bakte president Donald Trump op datzelfde moment zoete broodjes met zijn Chinese collega Xi Jinping. Daardoor lijkt een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën weer een beetje minder waarschijnlijk.

Banenrapport

In de namiddag verschoof de aandacht van de geopolitiek naar de Amerikaanse arbeidsmarkt. In maart zijn er maar 98.000 nieuwe banen bij gekomen in de Verenigde Staten, bijna de helft minder dan verwacht. Dat versterkt de overtuiging dat de economie wat aan het afkoelen is. Onder meer BlackRock-topman Larry Fink en het Noorse staatsfonds – twee van de belangrijkste investeerders ter wereld – waarschuwen dat het economische optimisme achter de zogenoemde trumprally van de voorbije maanden overdreven was.

Wall Street opende daarom met kleine verliezen. De Europese beurzen gaven een gemengd beeld. De toonaangevende Eurostoxx50-index won 0,1 procent. In Brussel liet de Bel-20 minder dan 0,1 procent liggen.

Xior

Bedrijfsnieuws kwam er van Xior (+0,5%). De Belgische vastgoedgroep die is gespecialiseerd in studentenwoningen, koopt een kantorencomplex in Amsterdam, goed voor een investering van 30 miljoen euro. Het gebouw is nog deels verhuurd, dus het zal onmiddellijk huurinkomsten opbrengen. In september 2018 moet de omvorming tot een driehonderdtal studentenkamers klaar zijn.

Sinds zijn beursgang is Xior hoofdzakelijk in Nederland gegroeid. Bijna de helft van de vastgoedportefeuille staat al in Nederland. Ook andere Belgische vastgoedgroepen zoeken vooral expansie bij de noorderburen. De verklaring is vrij simpel: na de stevige vastgoedcrisis zijn er in Nederland interessantere projecten te vinden. Het verwachte rendement op dit dossier is 7 procent.

Voor de financiering gaat Xior een nieuwe lening van 25 miljoen euro aan. Volgens een analistenrapport zal de schuldgraad daarmee dicht aanschurken tegen de eigen ingestelde grens van 55 procent. Dat betekent dat de vastgoedgroep ofwel zijn stevige groeitempo moet vertragen, ofwel nieuw kapitaal moet ophalen.

Samsung

In het buitenland was er opvallend nieuws van Samsung (-0,6%). De Zuid-Koreanen maakten bekend dat ze dit kwartaal omgerekend 8,8 miljard dollar winst verwachten. Dat is het beste resultaat in drie jaar en een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. De sterke cijfers zijn vooral te danken aan het succes van de chipdivisie, die moeiteloos het fiasco met de smartphone met de ontvlambare batterij compenseert.

Analisten verwachten trouwens een ijzersterk jaar bij Samsung, met dank aan de vorige week gelanceerde nieuwe smartphone. De verwachting is dat de S8 de verkopen van zijn voorganger kan overtreffen, waardoor Samsung Apple opnieuw van de troon zal stoten als de best verkopende smartphoneproducent. De Amerikanen komen later dit jaar nog met een nieuwe versie van de iPhone, maar Samsung levert onderdelen voor dat hebbeding en pikt dus een graantje mee van het succes van zijn rivaal.

De bekendmaking van de succescijfers kwam misschien niet volledig toevallig. Net vandaag begon ook het proces tegen de sterke man van Samsung voor zijn rol in het schandaal dat ook de Zuid-Koreaanse presidente de kop kostte. Zo geeft Samsung het signaal dat de resultaten niet lijden onder de sterk gemediatiseerde rechtsgang. Bovendien zijn beleggers niet zo rouwig om de juridische perikelen. De kans is klein dat Samsung zich in die context aan grote overnames waagt, wat betekent dat er mogelijk meer van de winst naar de aandeelhouders vloeit.

Volgende week

Vooral de macro-cijfers zullen volgende week de nieuwsstroom domineren. Dinsdag is het bijvoorbeeld uitkijken naar de inflatiecijfers in Groot-Brittannië. De vraag is of die blijven oplopen na de brexit en de val van het pond. Daarnaast verschijnen vertrouwenscijfers voor de economie in Duitsland. Die zijn een belangrijke indicatie om te zien of het herstel nog versnelt aan het begin van het tweede kwartaal. Maar volgende week wordt ook een eerste aanzet gegeven voor het nieuwe resultatenseizoen. Bij ons komt Fagron donderdag met omzetcijfers over het eerste kwartaal, op Wall Street komt JP Morgan aan de beurt. Vrijdag houden alle belangrijke beurzen de deuren gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content