Beleggingen in groeilanden zijn minder afhankelijk van de dollar

. © BelgaImage

De opkomende landen doen het weer beter. “Hun economie groeit sneller dan die van de ontwikkelde landen. Ook hun munten lijken zich sterk te herstellen”, weet Richard Titherington, hoofd opkomende markten van JP Morgan Asset Management.

Toen Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, in de zomer van 2013 zijn plannen bekendmaakte om het stimuleringsbeleid van zijn instelling geleidelijk af te bouwen, veroorzaakte dat een schokgolf in heel wat opkomende landen. Vooral landen die grote tekorten op hun lopende rekening hadden en dus erg afhankelijk waren van de internationale financiële markten om hun economische groei te ondersteunen, werden getroffen.

De aankondiging van Bernanke leidde tot de ineenstorting van de beurzen en heel wat munten van groeilanden. Vier jaar later stellen we vast dat beheerders zich veel minder zorgen maken over de inkrimping van de balans van de Federal Reserve.

‘De winstgroei versnelt. En we denken niet dat daar snel verandering in komt.’ – Richard Titherington, JP Morgan Asset Management

“De normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid heeft veel inspanningen gevergd van die landen. De meeste zijn erin geslaagd hun lopende tekorten fors terug te schroeven en hun afhankelijkheid van de internationale financiële markten te verminderen”, zegt Naomi Waistell, de beheerder van het fonds BNY Mellon Global Emerging Markets.

“Ik verwacht dus een veel minder grote impact dan in 2013, vooral als de normalisering in een rustig tempo gebeurt.” Nu de internationale handel bovendien herstelt, moeten de opkomende markten de komende kwartalen sterk blijven presteren.

“De opkomende markten bevinden zich in veel rustiger vaarwater. Hun economie groeit sneller dan die van de ontwikkelde landen. Ook hun munten lijken zich sterk te herstellen”, bevestigt Richard Titherington, CIO en hoofd opkomende markten van JP Morgan Asset Management. “De winstgroei versnelt. En we denken niet dat daar snel verandering in komt.”

Hij is er ook gerust in dat China geen obstakel wordt voor die positieve evolutie en dat het pessimisme van de markt overdreven is. “Ik denk dat de Chinese overheid op hetzelfde spoor blijft na het vijfjaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij, met een evenwicht tussen economische liberalisering en de wil om de controle te behouden.”

In- en uitstappen

De opkomende markten noteerden vaak met een korting tegenover de ontwikkelde landen, omdat het politieke risico hoger werd ingeschat. “Wij denken dat die korting de komende kwartalen een correctie kan ondergaan”, onderstreept Waistell. Titherington verwacht dat de waarderingen en de wisselkoersen het komende jaar een belangrijke impact hebben op de aandelen van de opkomende markten.

‘Voortdurend in en uit de opkomende landen stappen, is duur’

“Maar over een periode van vijf jaar primeert de groei van de winst en van het dividend.” Op lange termijn is het zaak de posities actief te beheren om het verschil te maken. “Op korte termijn beleggen op de opkomende markten is alleen interessant voor traders en speculanten. Maar voortdurend in en uit de opkomende markten stappen, is bijzonder duur.”

Waistell staat positief tegenover technologiebedrijven en producenten van consumptiegoederen. “We zien een mooi groeipotentieel de komende jaren. We blijven ver weg van sectoren die voor grote investeringen staan, zoals grondstoffen, de telecomsector en de Chinese banken.”

“Geografisch bekeken is India de beste keuze. De groeivooruitzichten voor de komende vijf jaar van dat land zijn ongeëvenaard, met structurele hervormingen die volop vruchten beginnen af te werpen, terwijl het land zich nog onderaan in de cyclus bevindt.” Waistell onderstreept dat de sterke stijging van de Russische en de Braziliaanse beurs niet steunt op een herstel van de winst. Ze blijft sterk onderwogen op markten die te afhankelijk zijn van grondstoffen.

Dertig jaar beleggen

Richard Titherington volgt de opkomende markten al bijna dertig jaar. “Onze manier van werken is heel anders dan vroeger. Toen ik begon, kwamen de beleggingsideeën vooral van brokers.

Vandaag beschikken we over een eigen team van veertig analisten die we gebruiken om beleggingskeuzes te maken met een horizon van minstens drie jaar. De rotatiegraad bedraagt slechts 10 à 30 procent per jaar. Wij hebben nu minder behoefte aan brokers. Die hebben een kortetermijnvisie ontwikkeld, om beter aan te sluiten bij de beleggingshorizon van de meeste beleggers.”

Titherington onderstreept ook het toenemende belang van ESG-normen (milieu, maatschappij, goed bestuur) voor beleggingsbeslissingen. “Bedrijven met slechte scores presteren minder goed dan de goede leerlingen.”

Aziatische aandelen boven

Fondsen die beleggen in Aziatische aandelen zijn traditioneel een voorkeurbestemming voor beleggers die willen inzetten op de groei in de opkomende landen. Volgens Kiran Nandra, senior product specialist voor de opkomende markten bij Pictet, “blijft Azië wereldwijd een van de meest innoverende regio’s, met een van de meest dynamische groeicijfers en een mix van kansen op lange termijn. De waardering blijft ook aantrekkelijk, zowel historisch bekeken als in vergelijking tot de ontwikkelde markten, terwijl de aandeelhouders beter worden beloond.”

Ze onderstreept dat beleggers uit de traditionele indexen moeten stappen, omdat die te veel focussen op overheidssectoren en dat ze het beste inzetten op aantrekkelijke aandelen uit de technologiesector, die de afgelopen twee decennia een sterke opmars heeft beleefd. Zo is Alibaba een van de belangrijkste posities van het fonds Pictet Asian Equities ex-Japan, naast Tencent, Samsung Electronics en Taiwan Semiconductor.

“In dat product geven we ook een belangrijke plaats aan bedrijven die voordeel trekken van de ontwikkeling van de consumptie van gezinnen, zoals Kweichow Moutai (producent van Chinese sterkedrank) of Krungthai Card (een Thaise specialist in consumptiekredieten).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content