Crowdfunding wordt fiscaal aantrekkelijk en beter beschermd

© Getty Images/iStockphoto
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Crowdfunding – kleine sommen ophalen bij veel mensen via een internetplatform – is vanaf vandaag fiscaal aantrekkelijker. Dat soort financiering valt nu ook onder het toezicht van de FSMA.

Van sommige investeringen via crowdfunding kunt u voortaan 30 tot 45 procent recupereren via uw belastingaangifte. “In de meeste gevallen zal het gaan om 45 procent, het tarief dat geldt voor micro-ondernemingen”, weet Charles-Albert de Radzitzky, een van de medeoprichters van MyMicroInvest. “Volgens de wetgever zijn dat bedrijven die minder dan 10 werknemers tellen en minder dan 700.000 euro jaaromzet realiseren. Dat plafond ligt vrij hoog.” MyMicroInvest heeft de voorbije jaren naar eigen zeggen 70 bedrijven aan financiering geholpen.

Het gaat enkel om investeringen in het kapitaal van ondernemingen “met het oog op het ontvangen van eventuele winst”. Giften of investeringen in ruil voor een product vallen buiten de regeling. Het bedrijf moet bovendien nieuwe aandelen uitgeven en dus echt vers kapitaal ophalen. Het mag niet gaan om de verkoop van bestaande aandelen.

Het fiscale voordeel mag nooit een doorslaggevende factor zijn om te investeren”

MyMicroInvest verwacht dat de taxshelter een stevige boost zal geven aan crowdfunding. “Het fiscaal voordeel zien wij als een compensatie voor het risico dat de investeerders lopen en voor de verliezen die er zeker zullen zijn in sommige dossiers”, zegt Koen Schrever, CEO bij Bolero Crowdfunding. “We hebben wel gemerkt dat sommige ondernemers hun plannen hebben uitgesteld en dat ook beleggers er zitten op te wachten. Maar het fiscale voordeel mag nooit een doorslaggevende factor zijn om te investeren. De belegger moet het dossier op zijn merites bestuderen en kijken of hij erin gelooft.”

Voor leningen via crowdfunding is er een apart fiscaal gunstregime. Op de intresten betaalt u geen roerende voorheffing, tenminste als de leningen minstens vier jaar lopen. Er is een maximum van 15.000 euro roerende voorheffing per jaar per persoon. Schrever verwacht niet dat hier veel beroep op zal gedaan worden. “De meeste bedrijven die in aanmerking komen voor taxshelter zijn nog niet klaar om leningen aan te gaan. Als je geen regelmatige cashflow hebt, dan kun je ook geen intresten op leningen betalen.”

Newsmonkey

Het gaat in feite om een uitbreiding van de taxshelter voor rechtstreekse investeringen in start-ups, die al sinds 1 juli 2015 geldt. Voor rechtstreekse investeringen in start-ups moet u de aandelen minstens vier jaar of 48 maanden bijhouden, tenzij de onderneming al eerder failliet gaat. Als u uw aandelen eerder van de hand doet, dan moet u de belastingvermindering pro rata van het aantal resterende maanden terugbetalen.

Wanneer u via crowdfunding investeert, dan kiest u eigenlijk niet wanneer u uw investering verzilvert. Als er een overnamebod komt, dan bent u vaak verplicht uw aandelen te verkopen. De investeerders in de nieuwswebsite Newsmonkey leerden dat op de harde manier. “We hebben daaruit lessen getrokken. De regel is nu dat we een algemene vergadering van de crowd-investeerders samenroepen als er een verkoop nakend is, tenzij er een volgplicht is. Wij hebben nu wel een clausule in de contracten ingebouwd zodat we zelfs bij een volgplicht “neen” kunnen zeggen op een overnamebod als het rendement onvoldoende is om het verlies van de belastingvermindering te compenseren”, zegt De Radzitzky.

“De bedrijven moeten gedurende die vier jaar aan een aantal verplichtingen voldoen”, vervolgt hij. “En wij moeten controleren of de bedrijven aan hun verplichtingen voldoen, want anders moeten beleggers hun belastingvermindering terugbetalen. Daarom moeten wij die verzekering afsluiten, zodat we in staat zijn om die belastingvermindering desnoods terug te betalen als we een fout hebben gemaakt bij de opvolging.”

FSMA

Voortaan moeten platformen een vergunning als “alternatief financieringsplatform” aanvragen bij de beurswaakhond FSMA als ze investeringen in ondernemingen via crowdfunding willen organiseren. De FSMA kijkt na of de organisatoren ‘fit and proper’ zijn, of het platform een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid heeft afgesloten en of de organisatie op punt staat. De platformen die vandaag al bestaan en een aanvraag indienen, krijgen een voorlopige vergunning in afwachting van de behandeling van hun dossier. Maar ze moeten wel binnen de twee maanden een aanvraag indienen en binnen de vier maanden een volledig dossier. De FSMA zal binnen de drie maanden na de ontvangst van een volledig dossier al dan niet haar goedkeuring geven.

Van tien start-ups zijn er misschien twee die succesvol worden, vier die middelmatig scoren en vier die failliet gaan

Bij MyMicroInvest klinkt het dat de aanvraag van die vergunning “een formaliteit” is. “We moeten bijna niets veranderen aan onze werking om aan de wet te voldoen. Die zegt bijvoorbeeld dat je heel transparant moet werken en dat je alle informatie die je krijgt van bedrijven moet doorspelen aan de beleggers. Dat doen wij al”, zegt De Radzitzky. MyMicroInvest moet wel nog een soort kennistest ontwikkelen, die het vooraf door beleggers moet laten invullen. “De bedoeling is dat we nagaan of beleggers wel weten waarin ze hun geld stoppen. Want het gaat tenslotte om zeer risicovolle investeringen. Van tien start-ups zijn er misschien twee die succesvol worden, vier die middelmatig scoren en vier die failliet gaan.”

Gereglementeerde ondernemingen, zoals de beursvennootschap Bolero, moeten enkel laten weten aan de toezichthouder dat ze zinnens zijn crowdfunding te organiseren. “In principe zou het voor ons een fluitje van een cent moeten zijn om die accreditatie te krijgen, maar ik wacht nog op een rondzendbrief van de FSMA. Daarin zal concreet staan welke stappen we moeten ondernemen”, zegt Schrever. Schrever vermeldt erbij dat Bolero Crowdfunding het enige platform is dat vandaag al een kennistest afneemt bij beleggers die via crowdfunding willen investeren.

Teleurstellen

De structuren waarmee de platformen werken, is één van de zaken die de FSMA wellicht onder de loep zal nemen. Elk platform werkt namelijk anders. Bij MyMicroInvest krijgt u certificaten uitgegeven door MyMicroInvest en geen aandelen van het bedrijf. MyMicroInvest investeert in uw plaats. Bij Bolero Crowdfunding wordt er voor elke campagne een aparte vennootschap opgericht, waarin alle crowdfunders verzameld worden.

Welke tussenschakel er ook is, weet dat u als crowdfunder niet dezelfde rechten geniet als aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om tot 300.000 euro per bedrijf en 5000 euro per investeerder op te halen zonder de uitgifte van een prospectus, zeg maar de financiële bijsluiter waarin alle risico’s staan.

Bolero Crowdfunding heeft sinds de start zo’n 13 dossiers behandeld en voor 1,3 miljoen euro opgehaald. Schrever vertelt erbij dat hij veel bedrijven moet teleurstellen. Schreven: “Bedrijven kunnen maximaal 300.000 euro ophalen en daarmee kopen ze onvoldoende tijd om echt iets te tonen en vervolgfinanciering aan te trekken. Daarom brengen we ook heel wat ondernemers in contact met andere durfkapitalisten die meer middelen in een keer kunnen investeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content