Danny Reweghs

‘Europa telt nog te veel banken die aan ‘zombiebanken’ doen denken’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese financiële waarden deden het de jongste jaren absoluut niet goed op de beursvloer. Het afgelopen jaar is het zelfs huilen met de pet op.

Het afgelopen jaar is de financiële sector het lelijke eendje onder de sectoren met een return van -36,5% sinds augustus 2015 voor de Stoxx600 Banks-index tegenover -6% voor de Stoxx600-index, of een verschil van liefst 30% in twaalf maanden tijd. Op twee jaar loopt het verschil zelfs op tot 42%, en op vijf jaar een onwaarschijnlijk hoog verschil van 69%. Een extreme mindere prestatie van de bankaandelen dus ten opzichte van het marktgemiddelde.

Halfslachtige aanpak

Zoals in vele andere zaken pakten de Europeanen de sanering van de bankbalansen na de bankencrisis van 2008-’09 niet doortastend genoeg aan. Eerder op zijn Japans, dan op zijn Amerikaans. Binnen de Europese Unie zijn er nog te veel banken die veeleer aan ‘zombiebanken’ doen denken met veel te weinig buffers. Vooral de Italiaanse banksector is nog erg ziek en zwaar onder gekapitaliseerd.

In de strijd tegen recessie en deflatie is de negatieve rente van de Europese Centrale Bank natuurlijk ook geen hulp, want het beperkt de winstcapaciteit. Dat winstmodel was sowieso sinds de bankencrisis al zwaar aangetast. In juni kwam daar nog eens de brexit bovenop met een nieuwe paniekgolf in de financiële sector tot gevolg.

Stresstests niet geruststellend

De regelmatig uitgevoerde EBA-stresstest moet de weerbaarheid van de Europese banken testen in een potentieel crisisscenario. Deze zomer gebeurde het nog eens. De meeste banken komen er doorgaans goed uit. Niet alle banken worden echter aan de test onderworpen, en bovendien zijn de geteste scenario’s niet altijd even streng zodat de test zeker geen sluitende garantie biedt dat een Europese bankencrisis in de nabije toekomst uitgesloten is.

De mindere prestatie van de financiële sector de afgelopen maanden en jaren is wel heel extreem. Bovendien laten de halfjaarresultaten – zeker in de lage landen – zien dat er deze weliswaar uitdagende omgeving wel degelijk behoorlijke winsten kunnen worden gemaakt. De cijfers van onder meer KBC, ING en ABN-Amro waren op dat vlak wel geruststellend. Het is duidelijk dat de meeste banken zich hebben aangepast aan de nieuwe omgeving, en dat hun waardering lijdt onder een aantal slechte leerlingen in de klas (genre Deutsche Bank) die hun huiswerk nog maar half hebben gedaan.

Herstelbeweging

Een katalysator in de herstelbeweging moet een oplossing worden voor de Italiaanse banken. De EU en Italië bakkeleien nu al maanden over hoe de herkapitalisering van die banken moet worden uitgevoerd. Het kan haast niet anders dan dat er weer een typisch Europees compromis (= halfslachtige oplossing) uit de bus zal komen. Voldoende echter volgens ons om de sector een herstel te gunnen.

Wie wenst in te spelen op een mogelijk herstel van de Europese financiële waarden kan kiezen voor een belegging in de tracker iShares Stoxx600 Banks (14 euro; notering in Frankfurt; hoogste en laagste koers 12 md. 21,8 en 12,1 euro; ISIN-code DE000A0F5UJ7), die de afgestrafte Stoxx600 Banks-index volgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content