Danny Reweghs

Financials hebben potentieel

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Reflatie, de combinatie van een economische heropleving (‘relance’) en aantrekkende inflatie, is momenteel het overheersende thema op de Europese aandelenmarkten. Dat is goed nieuws voor de financiële sector, die de voorbije jaren fors is achtergebleven op de algemene beursklim.

Zwaar achtergebleven

De redenen voor die zwakke prestatie in Europa zijn doorgaans bekend: onvoldoende sanering van de bankbalansen en ontoereikende herkapitalisaties, een beperkter winstpotentieel door hogere taksen en buffers en, vooral de jongste tijd, de negatieve impact van de negatieve rente van de Europese Centrale Bank. Bovendien zeult een aantal banken nog altijd flink wat rechtszaken mee uit de ‘wilde’ periode midden vorig decennium.

Door al die elementen waren de koersen van de Europese bankaandelen tussen begin 2015 en het najaar van 2016 gemiddeld met zowat 30 procent gezakt. Over een termijn van drie jaar heeft de Euro Stoxx Banks-index nog altijd 38 procent minder goed gepresteerd dan de Euro Stoxx 50-index (-16% tegenover +22%). De situatie is echter aan het keren. Als we als startdatum van de vergelijking 1 oktober van vorig jaar nemen, dan staat de Banks-index 16 procent voor op de algemene Europese index (+25% ten opzichte van +9%).

Groeipotentieel

Het plaatje voor de Europese banken ziet er een stukje fraaier omdat ze door de stijgende rente en inflatie de rentemarge kunnen optrekken als de ECB de basisrente nog een tijdje laag houdt. De combinatie dus van hogere rente bij het ontlenen en een nog steeds lage rente op de spaartegoeden. Het effect op de winstgevendheid kan spectaculair zijn. Zo biedt 200 basispunten extra rentemarge 50 procent winstgroei.

Dat winstpotentieel zit nog niet in de koersen verrekend. De waarden uit de Euro Stoxx-Banks worden gemiddeld tegen slechts 0,7 keer de boekwaarde verhandeld (1,4 keer gemiddeld voor de aandelen uit de Euro Stoxx 50-index), tegen elf keer de verwachte winst voor 2017 (14,5 keer voor de Euro Stoxx 50-index) en noteren met een gemiddeld dividendrendement van 4,1 procent bruto tegenover 3,5 procent gemiddeld voor de Euro Stoxx 50-index. In historisch perspectief kunnen we dan ook spreken van een erg lage waardering tegenover het marktgemiddelde.

Meerdere kanshebbers

Dat heeft natuurlijk mee te maken met het feit dat er nog flink wat probleemgevallen zijn in de Europese financiële sector. Om de Italiaanse banken of Deutsche Bank maar te noemen. Maar er zit ook koren tussen het kaf. De jaarresultaten 2016 hebben andermaal bevestigd dat KBC en ING voorbeelden zijn van financiële waarden waar de zaken weer perfect onder controle zijn en die tegen elf keer de verwachte winst goedkoop blijven. Vandaar de adviesverhoging.

Wie op een algemene herleving wil bespelen, kan nog altijd terecht bij de tracker iShares Stoxx600 Banks (ticker DE000A0F5UJ7), die al een aantal maanden in de voorbeeldportefeuille en ook al meer dan 20 procent hersteld is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content