Grootbank investeert in beleggingsrobot

© belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Er is tot nu toe slechts een handvol kleine spelers, die via het internet goedkoop en geautomatiseerd vermogensbeheer aanbieden in ons land. Ze krijgen er mogelijk een te duchten concurrent bij met de grootste bank van ons land.

De vermogensbeheerder BNP Paribas Asset Management heeft een meerderheidsbelang genomen in Gambit Financial Solutions, een spin-off van de Université de Liège die software verkoopt aan banken die het portefeuillebeheer van hun klanten willen automatiseren. Het is een signaal dat kan tellen, want BNP Paribas Asset Management is een grote speler. De vermogensbeheerder heeft wereldwijd 566 miljard euro onder beheer en in advies en maakt deel uit van BNP Paribas, een van de grootste banken van Europa en de moeder van de Belgische grootbank BNP Paribas Fortis.

Het grote publiek kent Gambit als de superheld uit X-Men die speelkaarten doet ontploffen, maar in de financiële wereld is Gambit Financial Solutions ook al lang geen onbekende naam meer. Keytrade Bank maakt al bijna twee jaar gebruik van de algoritmes van Gambit voor de samenstelling van de portefeuilles voor Keyprivate, een online private bank waar klanten met een minimumbedrag van 15.000 euro terecht kunnen voor discretionair vermogensbeheer. “De algoritmes bouwen voort op de moderne portefeuilletheorie van professor Harry Markowitz”, legt Gorik Nelissen uit, hoofd financiële markten bij Keytrade Bank. Die theorie gaat ervan uit dat beleggers streven naar een zo hoog als mogelijk rendement met zo min mogelijk risico.

Kostenefficiënt

“De input in het model zijn de verwachte rendementen van verschillende activaklassen, de schommelingen in de rendementen of volatiliteit en de correlatie tussen de activaklassen. De output zijn de gewichten die elke activaklasse in de portefeuille moet krijgen”, voegt Geert Van Herk, hoofd van het investeringscomité van Keyprivate eraan toe. De algoritmes bepalen dus hoeveel geld van de klanten in aandelen uit de verschillende regio’s worden geïnvesteerd, in overheids- en bedrijfsobligaties, in industriële metalen, goud en cash. Keytrade investeert het geld van de klanten in trackers, beursgenoteerde fondsen die een index schaduwen. De internetbank noemt trackers op zijn website “kostenefficiënt”.

Bij de meeste trackers liggen de beheerskosten rond 0,2 à 0,3 procent, terwijl de beheerders van gewone beleggingsfondsen gemakkelijk vijf keer zoveel jaarlijkse kosten aanrekenen. Het hoeft dus niet te verbazen dat voor het geautomatiseerde beheer vaak gekozen wordt voor trackers. De dienstverlener moet er ook nog iets aan kunnen verdienen en de klanten letten op de kleintjes. Beleggen via trackers is ook niet zonder risico, want de meest gehypete aandelen of de obligaties van landen of bedrijven met veel schulden zijn vaak ook het meest vertegenwoordigd in de indexen.

Met de komst van een nieuwe Europese beleggersrichtlijn (MiFID II) volgend jaar, die banken verplicht alle kosten uit te splitsen en weer te geven in centen en procenten, zal die focus op de kosten alleen nog maar groter worden. Op de een of ander manier klinkt 5000 euro aan kosten om een vermogen van 1 miljoen euro te beheren erger dan 0,5 procent kosten. De klant zal zich mogelijk sneller afvragen wat zijn private bankier allemaal voor hem doet om 5000 euro te verdienen.

Kosten bij digitale private banken

Door vermogensbeheer digitaal te maken, wordt het goedkoper en toegankelijk voor iedereen. Het digitale vermogensbeheer is natuurlijk niet te vergelijken met het gepersonaliseerde beheer van portefeuilles dat heel wat private banken pas aanbieden voor klanten die 1 miljoen euro te beleggen hebben.

De kosten van de digitale private banken in ons land situeren zich min of meer in dezelfde grootteorde. Keytrade Bank rekent voor de dienstverlening in Keyprivate 0,91 procent aan, inclusief transactiekosten. BinckBank dat onder de naam Binck Laten Beleggen geautomatiseerd beheer aanbiedt, rekent een vergoeding van 0,4 tot 0,75 procent op jaarbasis aan, afhankelijk van de bedragen die de klanten investeren. Bij Dexxi, een Nederlandse speler die sinds deze zomer actief is in België, is er sprake van een all-intarief van 0,8 procent. En bij Easyvest, ten slotte, variëren de kosten van 1 procent (van 5000 tot 24.999 euro) tot 0,5 procent (meer dan 250.000 euro) afhankelijk van het vermogen dat u toevertrouwt aan Easyvest. Daar komen dus nog de beheerskosten van de onderliggende trackers en eventueel belastingen bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content