Marktenoverzicht: Apple voorspelt recordverkopen

© REUTERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Sterke Amerikaanse cijfers gaven de Europese beurzen finaal een duwtje hoger. Apple loopt geen vertragingen op bij de productie van de pas gelanceerde iPhone en voorspelt het beste kwartaal in zijn geschiedenis.

De eerste vrijdag van de maand gaat de aandacht van de markt traditioneel naar het banenrapport in de Verenigde Staten. De Amerikaanse economie creëerde in oktober iets minder banen dan verwacht, maar toch was de inhoud hoofdzakelijk positief. Het is immers duidelijk dat de arbeidsmarkt de zware orkanen goed verteerd heeft.

De werkloosheid is ook opnieuw gedaald, tot 4,1 procent. Veel economen geloven dat de lonen onderhand wel zullen beginnen te stijgen, wat voor de verhoopte inflatie van 2 procent moet zorgen. Niets lijkt een nieuwe renteverhoging in december daarom in de weg te staan. Zeker niet nu de markten de aanstelling van Jerome Powell als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve zonder verpinken verwerkt hebben.

De Europese beurzen sloten, met dank aan de goede cijfers uit de VS, met een kleine winst. De brede Europese kort Stoxx600 won 0,3 procent, de Bel-20 hield gelijk tred.

In de Bel-20 kwam GBL (+1,7%) donderdag nabeurs met cijfers voor het derde kwartaal. De holding plant haar dividend minstens stabiel te houden en werd daarvoor beloond met de sterkste stijging van de dag in de Bel-20. De stabiele dividendpolitiek is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. GBL is druk bezig zijn portefeuille te herschikken. Typische dividendaandelen zoals Total en Engie maken daarbij plaats voor groeibedrijven, zoals in ons land Ontex en Umicore. Die strategie legt de holding van rijkste Belg Albert Frère geen windeieren. Op de beurs doet het aandeel het dit jaar beter dan de Bel-20.

Op de brede markt verloor MDxHealth nog eens bijna 3 procent na de duik van 10 procent op donderdag. Bij de grootste stijgers stonden Fagron (+3%) en CFE (+3,8%).

Op Wall Street ging Apple met de meeste aandacht lopen. De iPhone-producent kwam donderdag nabeurs in de VS met zijn cijfers over het derde kwartaal. In de aanloop naar het rapport was er zenuwachtigheid. De vraag was ten eerste of de in september gelanceerde iPhone 8 wel goed zou verkopen, in de wetenschap dat er minder dan twee maanden later al een nieuw model, de iPhone X, in de rekken lag. De tweede vraag was of Apple voldoende van die iPhone X-toestellen geproduceerd kreeg, zeker nu de belangrijke periode van de feestdagen voor de deur staat.

Apple stelde op geen enkel gebied teleur. De omzet lag hoger dan analisten hadden verwacht en de 46,7 miljoen verkochte iPhones waren er licht meer dan verhoopt. De consument heeft dus geenszins gewacht op de lancering van de X vandaag. Ook de overige producten, zoals de iPad, en diensten, zoals de App Store, deden het overigens opmerkelijk goed.

De grootste verrassing in het rapport was dat Apple de productie van zijn nieuwste model volledig onder controle heeft. Er waren vertragingen door de problemen met onder meer de schermen, waardoor de levering tot zes weken vroeg.

De periode denkt Apple nu fors te kunnen inkorten, wat betekent dat het bedrijf klaar is voor de belangrijke feestdagen. CEO Tim Cook en de zijnen verwachten nu 87 miljard dollar omzet in het laatste kwartaal van dit jaar, 3 miljard meer dan waar analisten op hadden opgehoopt. “Dit wordt het beste kwartaal uit onze geschiedenis”, liet CFO Luca Maestri zich ontvallen. Beleggers toastten alvast op een succesvol eindejaar en stuurden het aandeel bij opening 3 procent

Minder feestvreugde was er bij Vestas (-8,8%). De Deense producent van windturbines dreigt een van de slachtoffers te worden van de belastingplannen van de Amerikaanse president, Donald Trump. Die wil de vennootschapsbelasting in de VS terugbrengen van 35 naar 20 procent. Om dat te bekostigen, gaat er wellicht een pak subsidies en belastingkortingen op de schop, onder meer die voor producenten van groene energie. De precieze impact valt moeilijk te berekenen, omdat de plannen nog niet vastliggen. Bovendien verliest Vestas wel zijn kortingen, maar het zal wel net als alle andere bedrijven lagere winstbelastingen moeten betalen.

Op langere termijn hoeft de belastinghervorming zeker geen zware dobber te vormen voor de Denen. De VS zijn weliswaar goed voor twee derde van de toekomstige projecten. De vorige keer dat Vestas een zware koersval maakte, was trouwens op de dag van de verkiezing van de klimaatscepticus Trump. Maar sindsdien is het aandeel weer een kwart gestegen. Niet alleen houden veel staten in de VS hun klimaatbeloftes, de technologie wordt ook goedkoper. Dat betekent dat overal ter wereld nog volop nieuwe projecten in de steigers worden gezet.

Volgende week begint rustig met een paar bedrijfsresultaten, vooral uit het buitenland. Op dinsdag is er het rapport van Montea, en vanaf woensdag is het alle hens aan dek. In ons land komen er onder meer cijfers van Ahold Delhaize, Ageas, Ontex, Agfa Gevaert, Solvay, WDP, Engie en Cofinimmo. Uit het buitenland komen de rapporten van BMW, Adidas, Siemens en ArcelorMittal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content