Marktenoverzicht: General Electric halveert dividend

John Flannery, CEO van General Electric, stelt op 13 november 2017 in New York de nieuwe strategie en doelstellingen van het bedrijf voor. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Terwijl instellingen en economen steeds positiever worden over het economische herstel in de Europese Unie, krijgen de Europese beurzen het steeds moeilijker om de opgaande beweging van de voorbije weken en maanden aan te houden. Ook vandaag werd de herstelbeweging haast van bij de start in de kiem gesmoord. De Bel-20 dook in de loop van de dag zelfs even onder 4000 punten. Daarnaast liep het Britse pond negatief in de kijker. Maar de grootste schok was toch wel de dividendhalvering bij General Electric.

De koers van General Electric (-4,5% bij de start op Wall Street) blijft maar zakken. De lagere start vandaag brengt het verlies dit jaar op -38 procent, terwijl de Dow Jones op +20 procent staat. Zelden of nooit eerder in de zowat 125-jarige geschiedenis van GE doet het aandeel het zo slecht ten opzichte van de index.

Vandaag kwam de nieuwbakken topman John Flannery met een strategisch plan om het tij te doen keren. Meest in het oog springt de dividendhalvering van 24 naar 12 dollarcent per kwartaal. In 2009 was er al een dividendverlaging en dit is de tweede keer sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van vorige eeuw.

Verder wordt de raad van bestuur van 18 naar 12 verminderd en krijgt het conglomeraat een grotere focus met de klemtoon op engineering, luchtvaart en gezondheidszorg. Activiteiten in locomotieven, verlichting, oliediensten worden afgestoten. GE wil weer de beste worden in enkele activiteiten in plaats van een van de betere in vele activiteiten.

Opvallend is ook de scherpe koersdaling van EDF (-10,4%) op Euronext Parijs. De Franse elektriciteitsproducent moest nu al een winstwaarschuwing voor 2018 uitsturen. Er zijn immers een aantal ontwikkelingen die voor tegenwind zorgen volgend jaar, zoals het minder beschikbaar zijn van een aantal centrales. Basisprobleem blijft dat het staatsbedrijf EDF volop investeert om de 58 Franse centrales langer dan oorspronkelijk bedoeld open te houden, wat niet helemaal strookt met de plannen rond ‘groene energie’ van de regering-Macron.

Het Britse pond (-0,5% tegenover de euro) kreeg andermaal een stevige tik. Aanleiding is dat volgens de Sunday Times liefst 40 Conservatieve parlementsleden bereid zijn een brief te tekenen waar het vertrouwen in de Britse premier en partijleider Theresa May wordt opgezegd. Maar om een effectieve machtswissel uit te lokken zijn 48 ‘rebellen’ onder de Tories nodig.

Verder tikt de klok om met de brexit-onderhandelingen tegen december een eerste deel akkoord te kunnen sluiten, maar door de besluiteloosheid wegens interne verdeeldheid van de Britse regering schieten de onderhandelingen maar niet op en is een (deel)akkoord absoluut nog niet nakend.

Dinsdag is het uitkijken naar de inflatiecijfers in Italië en het Verenigd Koninkrijk, de industriële productie in de Europese Unie en het investeerdersvertrouwen (ZEW-indicator) in Duitsland. Daarnaast zijn er onder meer de resultaten van E.ON en Home Depot en een trading update met betrekking tot het eerste kwartaal van het boekjaar 2017-’18 bij Aedifica.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content