Marktoverzicht: aandeel IBA 2,5 jaar terug in de tijd gekatapulteerd

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De echte verliezer van de dag was buiten de Bel-20 te zoeken. IBA incasseerde de grootste klap uit zijn beursgeschiedenis.

Beleggers wachten af wat de centrale bankiers op hun jaarlijkse bijeenkomst in Jackson Hole zullen vertellen. Vrijdag houdt zowel Janet Yellen (Fed) als Mario Draghi (ECB) een speech op die jamboree voor centrale bankiers. Voorts is het afwachten hoe het robbertje tussen de Amerikaanse president Donald Trump en het Amerikaanse Congres over het schuldenplafond zal verlopen. Het volstaat om de beurzen min of meer aan de grond te houden. De Europese beurzen sloten nipt positief af. Voor de Eurostoxx50 zat er niet meer dan een winst van 0,3 procent in. De Bel-20 eindigde 0,2 procent hoger op 3.917,99 punten. De sterkste stijger in de Brusselse beursthermometer was de Belgisch-Franse nutsgroep Engie (+1,3%). De Fère-holding GBL (-2%) was de hekkensluiter binnen de Bel-20.

De echte verliezer van de dag was echter buiten de Bel-20 te zoeken. IBA (-35,1%) incasseerde de grootste klap uit zijn beursgeschiedenis die begon in 1998 en staat met 20 euro weer op het niveau van 25 maart 2015. De voorbije 2,5 jaar van fabelachtige groei zijn daarmee uitgevlakt. De specialist in protontherapiesystemen biechtte een nettoverlies van 4,7 miljoen euro over de eerste jaarhelft op, tegenover een nettowinst van 8,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Door vertragingen bij de kopers stapelen de protontherapiesystemen zich op in de magazijnen van IBA. Er is nu een ‘backlog’ van meer dan 1 miljard euro aan installaties en diensten, een vijfde meer dan een jaar geleden. Het management zegt dat er maatregelen zijn genomen om die vertragingen in de toekomst te vermijden.

Er zijn in de eerste jaarhelft slechts drie protontherapiesystemen verkocht: twee Proteus Ones aan klanten in Spanje en Egypte en één Proteus Plus in Virginia (VS). De pijplijn met orders ziet er beduidend minder aantrekkelijk uit dan de vorige jaren. In 2016 werden er nog zeventien systemen verkocht. Een deel van de groei zocht IBA de voorbije jaren in de groeilanden, mogelijk ligt daar een deel van het probleem. Voor welvarende landen zijn de systemen van IBA al ontzettend duur, voor ontwikkelingslanden onbetaalbaar.

Het management verwacht een omzetgroei van 5 à 10 procent voor 2017. Voor de bedrijfswinstmarge hint het management op minder dan 5 procent voor 2017. In 2018 en 2019 zou er een lagere omzetgroei zijn van minder dan 5 procent en een bedrijfswinstmarge van 5 à 10 procent. Op de middellange termijn hoopt het bedrijf opnieuw aan te knopen met een omzetgroei van 10 procent of meer en een bedrijfswinstmarge van 13 tot 15 procent.

Het vertrouwen in het management lijkt zoek, omdat het voor de derde keer op korte tijd naar de markt komt met lagere verwachtingen. Verschillende analisten snoeien in hun koersdoel. Een analist van KBC Securities halveert bijvoorbeeld ruimschoots het koersdoel van 44 naar 19 euro en zet het advies van kopen op houden.

IBA verwijst ook voor het eerst naar de scherpe concurrentie. Concurrent Varian is een Amerikaans bedrijf dat tien keer zo groot is en veel consistenter is in de winstevolutie en een beter zicht heeft op de winstmarges. Het enige cijfer dat bij IBA enige houvast biedt is de omzet (+5% tot 151,6 miljoen euro). En er zijn geen schulden, want de nettokaspositie bedraagt 21,2 miljoen euro. De winstevolutie bij IBA is onvoorspelbaar en er is geen goed zicht op de winstmarges. De analisten hebben de verwachte winst per aandeel voor 2017 en 2018 gedecimeerd. De koerswinstverhouding op basis van de huidige prijs en huidige winstverwachtingen suggereert dat IBA nog altijd veel te duur is in verhouding met Varian. En ook volgens andere maatstaven zoals EV/ebitda is IBA nog altijd duurder dan Varian.

Deceuninck (-3,2%) en Kinepolis (+2%) brachten halfjaarresultaten die min of meer in lijn waren met de verwachtingen van de markt. Beide bedrijven zijn volop aan het uitbreiden. Kort na 17 uur was er een kleine crash bij Deceuninck, zonder aanwijsbare reden, waarvan het aandeel weer snel en grotendeels wist te herstellen. Mogelijk zorgde een groot verkooporder voor deining.

De pvc-raamprofielenproducent opent in september een fabriek in Colombia, zoals topman Françis Van Eeckhout zich al eerder liet ontvallen in een interview met Trends. Het is volgens Van Eeckhout een kleine investering, tegenover de recente investeringen in Turkije en in de VS, van om en bij 5 miljoen euro. Maar hij verwacht er wel veel van. Deceuninck maakte meer dan een derde minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar, te wijten aan de recente investeringen en eenmalige meevallers die de resultaten van de eerste jaarhelft van 2016 opsmukten.

Kinepolis trok meer bezoekers aan en puurde meer inkomsten uit elke bezoeker. De netto-financiële schulden stegen met 25 miljoen euro tot 195 miljoen euro. Volgens CEO Eddy Duquenne zijn er meer schulden nodig om het rendement op het eigen vermogen op te krikken. Daarom gaat het op overnamepad en komen dit keer ook bioscopen in het vizier waarvan het vastgoed geen eigendom is van de bioscoop-uitbater.

Fed-voorzitter Janet Yellen houdt vrijdag rond 16 uur een toespraak in Jackson Hole. ECB-voorzitter Mario Draghi is om 21 uur aan de beurt. Voorts is het uitkijken naar cijfers over het Duitse ondernemers- en beleggersvertrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content