Marktoverzicht: beleggers zetten zorgen over Noord-Korea aan de kant

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen herstelden enigszins van de klap van dinsdag. Beleggers vonden hun risicoappetijt weer terug.

Dinsdag gingen ze nog schuilen in vluchthavens als goud, na het spierballengerol van de Amerikaanse president Donald Trump als reactie op de raket die Noord-Korea boven Japan had laten vliegen. De Amerikaanse dollar versterkte opnieuw tegenover de euro, nadat de groei voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal opwaarts werd herzien tot 3 procent.

De EuroStoxx50 won een half procent. De Bel-20 steeg met 0,7 procent tot 3.873,58 punten. De enige daler in de Brusselse sterindex was Engie (-0,4%). Er was geen aanwijsbare reden voor die lichte koersdaling. De beurswaarde van het Frans-Belgische nutsbedrijf was het voorbije halfjaar met meer dan een vijfde geklommen. Een adempauze nu en dan is dan niet meer dan normaal. De Luxemburgse inoxproducent Aperam (+3,4%) tekende voor de grootste stijging in de Bel-20.

Colruyt (+1,6) stond een groot deel van de dag aan de leiding in de Bel-20. Ook Ahold Delhaize (+3,2%), dat niet meer tot de index behoort wegens niet Belgisch genoeg, won stevig terrein. In heel Europa zat de supermarktensector in de lift, na alle klappen die de sector heeft moeten incasseren door de dreiging dat Amazon de klassieke supermarkten op hun eigen terrein komt beconcurreren.

Veel reden om te feesten was er niet voor de kleine aandeelhouders van Colruyt. In de uitnodiging van de algemene vergadering van de supermarktenketen staat te lezen dat de referentieaandeelhouders Sofina en Korys een bonus van in totaal 3,8 miljoen euro krijgen om hun trouw te belonen. Het was de Franstalige krant L’Echo die dat als eerste opmerkte. Het gaat om een stability allowance en het is zakgeld voor het bedrijf en de referentieaandeelhouders, maar het is wel geld dat uit het bedrijf wordt gehaald.

Voor de Boël-holding gaat het om ruim 900.000 euro en voor de Colruyt-families om 2,9 miljoen euro. Sofina kocht voor het eerst aandelen van Colruyt in 1975 en kocht in de loop der jaren nog verschillende keren aandelen bij. Sofina en Colruyt vierden twee jaar geleden hun veertigjarige relatie en de bonus is een laattijdig cadeau. Er is niets op tegen dat bedrijven de trouw van hun aandeelhouders belonen, alleen blijven bij Colruyt de kleine, trouwe aandeelhouders in de kou staan.

Hoe dat te rijmen valt met het gelijkheidsbeginsel voor de aandeelhouders, is een raadsel. Het valt dan nog af te wachten of er veel tegenstemmen zijn voor dat agendapunt op de algemene vergadering van 27 september. Ondanks het feit dat Colruyt doorgaans goed scoort op duurzaamheidscriteria, kreeg het bedrijf wel al vaker kritiek op zijn principes van deugdelijk bestuur. Zo geeft het bedrijf nog maar enkele jaren inkijk in de verloning van zijn topman. Jef Colruyt is ook de enige CEO in de Bel-20 die zijn rol combineert met die van voorzitter van de raad van bestuur.

Op de beurs van Brussel viel vooral nieuws te rapen buiten de Bel-20. Voor het eerst sinds de beursgang kwam de tapijtengroep Balta (+0,4%) met resultaten op de proppen. Die lagen min of meer in de lijn van de verwachtingen. De omzet steeg met 15 procent tot 333,9 miljoen euro. Die stijging was vooral te danken aan de organische groei bij de geweven tapijten (rugs) en de overname van het Amerikaanse Bentley Mills, dat gespecialiseerd is in tapijttegels. Rugs is een zeer belangrijke afdeling, die in 2016 goed was voor 40 procent van de omzet, en die onder meer samenwerkt met IKEA.

De omzetstijging vertaalde zich niet in een stijging van de nettowinst. Het bedrijf boekte in de eerste jaarhelft 3,5 miljoen euro nettowinst, tegenover 15,9 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De niet-recurrente kosten stegen van 0,6 naar 2,6 miljoen euro. Een groot deel van die stijging is te wijten aan de overname van Bentley Mills. De integratie van Bentley Mills zit op schema, laat Balta weten. De netto financiële kosten stegen van 14 naar 21,6 miljoen euro.

Daarnaast kondigde Balta aan dat het voor ruim 26 miljoen euro obligaties terugbetaalt, die normaal nog lopen tot 2022 met een coupon van 7,75 procent. Het bedrijf ging een nieuwe lening aan tegen betere voorwaarden. Balta zal daardoor 2,1 miljoen euro minder aan jaarlijkse intresten moeten betalen. Beleggers bleven er stoïcijns onder. Het aandeel noteert nog altijd een eind onder zijn introductiekoers van 13,25 euro.

Europa’s grootste televisiegroep RTL (+1,9%), een Luxemburgs bedrijf met een tweede notering in Brussel, kon enigszins herstellen van de klap van dinsdag (-5,4%). RTL ging mee onderuit, toen Europa’s tweede televisiegroep ProSieben.Sat1 dinsdag waarschuwde dat de tv-advertentie-inkomsten stagneren. RTL ging ook al mee onderuit, toen ‘s werelds grootste reclamebureau WPP klappen kreeg.

Ook RTL bevestigt “de uitdagende omgeving voor tv-advertenties op alle markten waar we actief zijn”. Het is volgens CEO’s Guillaume de Posch en Bert Habets een reden te meer om de uitvoering van hun “totale video”-strategie te versnellen. RTL neemt SpotX volledig over, een online-videoadvertentieplatform waarvan het al 63,6 procent bezat.

RTL bevestigt de prognoses voor het hele jaar van een stabiele bedrijfskasstroom (een vork van -1 tot +1%) en een bescheiden groei van de omzet (een vork van +2,5 tot +5%), gedreven door de digitale business en de activiteiten in Duitsland. Een pientere analist merkt op dat er nu wel bij wordt gezegd dat de verkoop van gebouwen in Frankrijk de bedrijfskasstroom mee op peil zal helpen houden, terwijl daar eerder niet over gesproken werd.

Nog op de continumarkt verloor de ontwikkelaar VGP 5,5 procent, nadat bekend raakte dat grootaandeelhouder Bart Van Malderen versneld zijn belang wil afbouwen om de expansie van de luierproducent Drylock en andere projecten te financieren.

Donderdag komen voorbeurs onder meer CFE, Van de Velde en de holdings Ackermans & van Haaren en Bois Sauvage met halfjaarresultaten. Nabeurs is het de beurt aan onder meer D’Ieteren en Resilux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content