Marktoverzicht: Beursweek maakt goede start

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten zijn de week positief begonnen met beursindexen die 0,5 à 1 procent winst boekten.

Gunstige economische cijfers werden aangevuld door meevallende bedrijfsresultaten, en dan is er ook nog fusie- en overnamenieuws. Vrijdag nog raakte het megabod van AT&T op Time Warner bekend.

Een koersprestatie zagen we bij Philips (+3,8%). En dat om een dubbele reden. Ten eerste maakte de Nederlandse elektronicareus sterke kwartaalresultaten bekend. De omzet steeg met 2 procent en de winst klom met 14 procent, in lijn met de gemiddelde verwachting van de analisten. Vooral de afdeling gezondheidszorg, waar Philps toch op mikt voor de toekomst, presteerde sterk. De Healthcare-divisie zag de omzet met 5 procent toenemen, terwijl Philips Lighting een omzetdaling van 3 procent bekendmaakte. Ten tweede gaf CEO Frans Van Houten aan dat er weer schot zit in de verkoop van de ledverlichtingspeler Lumileds. De Amerikaanse autoriteiten blokten vorig jaar de verkoop voor 2,9 miljard dollar aan een Chinees bedrijf af om veiligheidsreden (het Amerikaanse leger is klant bij Lumileds). Nu zouden opnieuw verkoopgesprekken lopen, die Van Houten nog voor het eind van het jaar hoopt succesvol af te ronden.

Veel minder leuk nieuws kregen de aandeelhouders van Syngenta(-5,6%). De Zwitserse wereldspeler in de landbouwsector is het voorwerp van een overnamebod van het Chinese ChemChina. De Chinezen hebben vrijdag echter een deadline voor het verschaffen van inlichtingen en verbeteringen aan Europa laten passeren. ChemChina is zelf verwikkeld in een fusieproject met SinoChem. De kans is nu groot dat de Europese Unie aanstaande vrijdag de overname niet meteen goedkeurt, maar in de plaats kiest voor een onderzoek in de diepte. Dat zou het overnameproces met minstens vier maanden verlengen. Het risico bestaat bovendien dat de EU, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, de overname alsnog tegenhoudt. Het valt dan ook te begrijpen dat de Syngenta-aandeelhouders vandaag zenuwachtig reageerden.

Terwijl haast alle internationale grondstoffenaandelen in de loop van het jaar flink zijn gestegen, blijven de aandeelhouders van Nyrstar(-5,7%) verweesd achter. De aanleiding voor de nieuwe koersdaling is de derde advies- en koersdoelverlaging door een internationaal beurshuis in amper een week. Deze keer kwam de onheilstijding van RBC Capital Markets, die het koersdoel van 8,5 op 6 euro zet. Er is niet alleen de tragere schuldafbouw omdat de geplande verkoop van mijnen maar niet vooruitgaat, maar ook de recente daling van de verwerkingslonen in de smelterijen. Dat maakt Nyrstar nog steeds erg kwetsbaar. Vandaar de twijfels van de (internationale) analisten over de Belgische grondstoffenspeler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content