Marktoverzicht: Sterke conjunctuur geeft Nyrstar en Recticel vleugels

© reuters
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Nyrstar trakteert de aandeelhouders op bemoedigende kwartaalresultaten en de zoveelste strategische koerswijziging.

De Europese economie mag dan wel op volle toeren draaien, maar een hogere inflatie laat op zich wachten. De verrassend inflatiecijfers van oktober laten de Europese Centrale Bank toe heel voorzichtig het gas van het monetaire gaspedaal te halen.

Beleggers smaken die cocktail van stevige groei en lage inflatie, en sturen de Europese beurzen nog hoger. Ook de Amerikaanse economie veert op na moeilijke zomermaanden. Zo is het consumentenvertrouwen gestegen tot het hoogste peil sinds 2000.

De Europese beurzen wonnen vandaag gemiddeld 0,3 procent. De Bel-20 sluit af met een winst van 0,43 procent, vooral onder impuls van zwaargewicht AB Inbev.

Nyrstar (+5,48%) trakteert de aandeelhouders op bemoedigende kwartaalresultaten en de zoveelste strategische koerswijziging. De zinkverwerker verdiende in het derde kwartaal een bedrijfscashflow van 51 miljoen euro. Dat is niet iets minder dan verwacht, maar wel 70 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Het smelten van zink leverde 15 procent meer bedrijfscashflow op, terwijl de mijnbouwactiviteit in het spoor van de sterk gestegen zinkprijs de sterkste stijging van de winstgevendheid liet optekenen met een stijging van de bedrijfscashflow van 2 naar 18 miljoen dollar dollar.

Die sterke cijfers inspireren Nyrstar om een streep te trekken door de verkoop van de Noord-Amerikaanse mijnen, zeker omdat de winstgevendheid van die mijnen nog verder zal aantrekken in 2018 en 2019. Een punt van aandacht blijft de hoge schuldgraad van Nyrstar die nog altijd blijft aandikken. Eind september bedroeg de nettoschuld 1,39 miljard euro, wat bijzonder veel is op een bedrijfscashflow die dit jaar op ruim 200 miljoen euro zal landen. Geruststellend is dat de heropstart van Port Pirie op schema zit en dat daar kostenbesparingen mogelijk zijn.

De tegenslagen van de voorbije maanden kunnen niet verhinderen dat Recticel (+1,55%) zijn jaardoelstelling van een stijgende winstgevendheid handhaaft. De producent van schuimrubber boekte in het derde kwartaal een omzetstijging met 11,9 procent tot 356 miljoen euro, ondanks een tekort aan grondstoffen, een vervuilde levering van de grondstof TDI van BASF en een brand in de vestiging in Tsjechië.

Die omzetstijging is dubbel zo hoog als in de eerste helft van het jaar en toont aan dat Recticel door de gunstige conjunctuur de hogere grondstofprijzen kan doorrekenen aan de klanten. Het bedrijf blijft wel kampen met een tekort aan grondstoffen, waardoor Recticel niet alle klanten kan bedienen.

De divisie die zetels en dashboards voor de autosector maakt, blonk uit met een omzetstijging van 31 procent. De afdeling matrassen bleef achter met een omzetdaling van 7,5 procent. Het bedrijf bevestigt de vooruitzichten van dit jaar. Dat betekent dat de omzet en de recurrente cashflow een stijging zullen vertonen.

Net als andere grootbanken heeft ook BNP Paribas (-2,67%) last van de merkwaardige rust op de financiële markten. De inkomsten uit de handel in obligaties, wisselkoersen en grondstoffen daalden in het derde kwartaal met 26 procent tot 801 miljoen euro. Die achteruitgang was groter dan verwacht en kon niet helemaal worden goedgemaakt met betere resultaten van de andere activiteiten. De bankactiviteit op de kernmarkten van Frankrijk, Italië en België leverde een stabiel onderliggend resultaat op. De druk op de rentemarges werd gecompenseerd door een hoger volume aan toegekende kredieten. De nettowinst steeg toch met 8 procent tot 2,04 miljard euro door enkele eenmalige meevallers, zoals de meerwaarde op de verkoop van de Indiase joint venture SBI Life. D

e Belgische overheid heeft nog een belang van 7,8 procent in BNP Paribas. De Belgische bankdochter BNP Paribas Fortis wist het bankresultaat met 0,9 procent te verhogen dankzij de vrij sterke stijging van de kredietverlening aan bedrijven en gezinnen met 5,8 procent.

De olietankerrederij Euronav (-0,8%) kreeg over de eerste negen maanden van het jaar een halvering van de winst te verwerken, maar beleggers hadden daar rekening mee gehouden. Door aanhoudende overcapaciteit wordt de markt geplaagd door lage vrachttarieven. Euronav verwacht ten vroegste eind 2018 beterschap.

Woensdag is het vooral uitkijken naar Amerikaanse bedrijfsresultaten. Op het menu staan onder andere Facebook, Kraft Heinz en Tesla.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content