Telenet gunt aandeelhouder 600 miljoen euro dividend

John Porter, CEO Telenet © belga

Telenet gaat de aandeelhouder een buitengewoon dividend uitbetalen van 600 miljoen euro. Dat heeft het telecombedrijf woensdag in de marge van de presentatie van de kwartaalresultaten bekendgemaakt.

Aandeelhouders van Telenet keken al een tijd uit naar nieuws over een dividend, zeker omdat voor 2017 geen dividend werd uitgekeerd.

Het buitengewoon dividend van 600 miljoen euro stemt overeen met ongeveer 5,2 euro bruto per aandeel.

Porter gaf op de persconferentie over de halfjaarresultaten twee redenen om alsnog een dividend uit te keren. Ten eerste is de schuldpositie van Telenet verbeterd, en ten tweede zitten er geen overname-opportuniteiten aan te komen op korte termijn.

Wat dat laatste betreft, liet Telenet eerder dit jaar nochtans verstaan een overname van het Waalse Voo (Nethys) wel te zien zitten. Maar dat dossier zit volgens Porter momenteel ‘in de wachtkamer’, want met de verkiezingen in het vooruitzicht ziet het er niet naar uit dat er snel veel zal bewegen.

Porter reageerde woensdag overigens nog op de aantijgingen van een opstandige aandeelhouder. Het investeringsfonds Lucerne beschuldigt Telenet er namelijk van een te innige band te onderhouden met hoofdaandeelhouder Liberty. Het antwoord van Porter daarop luidde kort en krachtig: ‘Bullshit’.

Lucerne, dat 1,86 procent van de Telenet-aandelen in handen heeft, schreef verschillende brieven naar Telenet om de situatie aan te klagen. Het fonds meent dat Telenet helemaal naar de pijpen van het Amerikaanse moederbedrijf danst, ten koste van de kleine aandeelhouders.

“Veel werknemers van Telenet rapporteren rechtstreeks naar medewerkers van Liberty Global”, aldus Lucerne. En ook het lang uitblijven van een dividend was een doorn in het oog van de kleine aandeelhouder, die zelfs met een rechtszaak dreigde omdat Telenet de Belgische Corporate Governance Code niet zou respecteren.

” Ik rapporteer aan niemand bij Liberty. Niemand rapporteert bij Telenet aan Liberty”, aldus Telenet-topman Porter, die Lucerne omschrijft als ‘een activistische aandeelhouder uit het boekje’. “Ze willen opschudding en schakelen de media in om andere aandeelhouders voor hun kar te spannen”, besluit de Telenet-topman.

Partner Content