Zeldzame uitschuiver Ackermans & van Haaren

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers smaken de halfjaarcijfers van Ackermans & van Haaren niet.

De financiële markten blijven in de ban van een mogelijke Amerikaanse renteverhoging in september, maar na de Amerikaanse beleggers gisteren, bekeken ook de Europese beleggers vandaag dat vooruitzicht door een roze bril. Ze zien een mogelijke renteverhoging als een signaal dat de Amerikaanse economie sterk is, wat de vrees voor hogere rentevoeten naar de achtergrond duwt. Wordt vrijdag vervolgd als de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers voor augustus worden gepubliceerd. Een conjunctuurindicator van de Europese Commissie signaleert dat het Europese herstel even wat gas moet terugnemen.

De Europese beurzen wonnen gemiddeld 0,5 tot 1 procent. De Bel-20 strandde op een winst van 0,43 procent met de holding Ackermans & van Haaren (-6,57%) als de grote dissonant. Elia leverde 1,7 procent in na een adviesverlaging door ING.

Beleggers smaakten de halfjaarcijfers van Ackermans & van Haaren niet. De holding zag haar nettowinst zowat halveren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 84,7 miljoen euro. Toen werden de resultaten wel eenmalig omhooggestuwd door een meerwaarde in de vastgoeddivisie. Alle activiteiten, behalve de vastgoedpoot, deden het minder goed, en in de durfkapitaaldivisie moest Ackermans & van Haaren enkele onverwachte tegenvallers opbiechten. Dat zijn beleggers niet gewoon. Het management belooft beterschap in de tweede helft van het jaar.

De grootste winstbijdrage komt traditioneel van het baggerbedrijf DEME, dat via het bouwbedrijf CFE voor 60 procent wordt gecontroleerd door de holding. Deme zag zijn omzet en zijn winst fors dalen, maar dat was grotendeels ingecalculeerd omdat in dezelfde periode vorig jaar enkele grote orders werden afgewerkt. Het orderboek steeg eind juni tot een recordniveau van 3,2 miljard euro, zodat de basis voor een nieuwe stijging van de omzet en de winst gelegd lijkt. Beleggers nemen vrede met die resultaten, want de koers van CFE (+1,19%) steeg licht.

De tweede winstmotor van Ackermans & van Haaren is de divisie private banking, met Delen Investments en Bank Van Breda. Volatiele financiële markten en een ongunstig renteklimaat roomde de winst van de bankdivisie met een kleine 10 procent af. De durfkapitaalpoot, goed voor een eigen vermogen van 501 miljoen euro, biechtte een verlies van 5,4 miljoen euro op. Positieve ontwikkelingen bij een aantal participaties werden tenietgedaan door verliezen bij Groupe Flo. Die Franse restaurantketen heeft zwaar te lijden onder de moeilijke markt na de aanslagen in Parijs. Ook het dochterbedrijf CKT Offshore moet afrekenen met een investeringsflauwte in de energiesector.

De halfjaarresultaten van D’Ieteren (+10,2%) werden door de beleggers wel uitbundig onthaald. Gisterenavond maakte de autogroep bekend dat zowel de omzet als de courante brutowinst met ruim 6 procent zijn gestegen. Dat is iets beter dan verwacht, en het management voegt eraan toe dat het jaarresultaat dankzij die cijfers even goed zal zijn als vorig jaar, terwijl veeleer rekening werd gehouden met een lichte daling.

De sterkere cijfers zijn te danken aan vooruitgang in beide divisies. In de autoverkoop steeg de omzet met 7,7 procent dankzij hogere prijzen en een stijgende verkoop. Dankzij efficiëntieverbeteringen steeg de winst zelfs met 11,9 procent. De andere hoofdactiviteit van het herstellen van voertuigramen via Belron zag de omzet met 6 procent en de winst met 3,3 procent stijgen. De winst kon de omzet niet volgen, onder meer door investeringen in extra capaciteit op de Amerikaanse markt. D’Ieteren maakte ook de aanwerving van Francis Deprez bekend, die nieuwe activiteiten moet ontwikkelen. Beleggers hopen dat D’Ieteren nu snel een renderende bestemming vindt voor het geld dat het kreeg bij de verkoop van Avis Europe in 2011.

Apple kreeg van de Europese Unie een belastingfactuur van 13 miljard euro in de bus, maar daar liggen de aandeelhouders voorlopig niet wakker van. Nog op Wall Street verliest de kledingketen Abercrombie & Fitch tot 20 procent, na een hoger dan verwacht kwartaalverlies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content