‘Mensen met volwaardige loopbaan hebben recht op minstens 1500 euro pensioen bruto’

© BELGA

Wie een volledige loopbaan achter de rug heeft, zou een pensioen moeten hebben van minstens 1.500 euro bruto. Dat zegt Jef Maes, federaal secretaris van de socialistische vakbond, naar aanleiding van de start van het Nationaal Pensioencomité. Nu bedraagt dat minimumpensioen 1.000 euro.

Het Nationaal Pensioencomité, dat vrijdag uit de startblokken schoot, moet de regering adviseren over de contouren van de pensioenhervorming die ze wil doorvoeren.

“Weinig verwachtingen”

De socialistische vakbond start aan het comité met “weinig tot geen verwachtingen”, aldus Maes. “We hebben slechte ervaringen met unanieme adviezen aan deze regering en deze minister. Daar werd in het verleden geen rekening mee gehouden”, legt de ABVV-secretaris uit. Belangrijke beslissingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar, zijn bovendien al genomen, argumenteert het ABVV.

De vakbond wil eerst dat er een discussie komt over de hoogte van het wettelijk pensioen, die de vakbond op 1.500 euro bruto ziet voor een volwaardige loopbaan.

Voorts vraagt de vakbond onder meer de intrekking van de verhoging van de pensioenleeftijd, een discussie over werkbaar werk en de verbetering van de arbeidsvoorwaarden, een engagement van werkgevers om oudere werknemers aan het werk te helpen of te houden en het intrekken van de besparingen op het ambtenarenpensioen.

Solidariteit tussen generaties

Voor het Verbond van Belgische Onderneming (VBO) moet het vers opgestarte Nationale Pensioencomité vooral werk maken van een pensioenstelsel dat financieel houdbaar is. Daarbij moeten elementen zoals solidariteit tussen generaties en individuele verantwoordelijkheid vervat worden.

De feiten zijn gekend: vergrijzing en stijgende levensverwachting zorgen voor meer gepensioneerden en pesioenkosten. Volgens het VBO wordt de factuur te gemakkelijk doorgeschoven naar de volgende generaties. Daarom wil de werkgeversorganisatie nu constructief meewerken aan zo’n financieel houdbare pensioenhervorming, die rekening houdt met de demografische en economische omgeving, klinkt het.

Drie sterke peilers

Voorts herhaalt het VBO het pleidooit voor een pensioen met drie sterke peilers: wettelijk, aanvullend en individueel (pensioensparen). Op die manier zal volgens de werkgever de financiële last ook verdeeld worden tussen de gemeenschap, werkgever en individu. En bij het wettelijk pensioen, waar de leeftijden opgetrokken worden, moet ook ingezet worden op een langere effectieve loopbaan “en een koppeling met de stijgende levensverwachting”.

Maar Timmermans stelt zich wel de vraag waarom het Nationaal Pensioencomité niet meteen rond een globale pensioenkader werkt en dan de uitzonderingen – “is dat niet veel logischer?” – in plaats van omgekeerd.

Prioritaire taak van het comité is bijvoorbeeld het aflijnen van de zware beroepen en de mogelijkheden rond deeltijds pensioen – maar ook het pensioen met punten. Alleszins mag het pensioencomité tien jaar na het Generatiepact “zich niet opnieuw vastrijden in patstellingen rond kortetermijnthema’s zoals de definitie van zware beroepen”, aldus Timmermans.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content