Al je klantenkaarten in één app

© lolostock (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Ook in de eerste week van 2018 kan je bij MoneyTalk nog terecht voor de artikels die het afgelopen jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. Eén daarvan is dit artikel over hoe je je klantenkaarten kan verzamelen in één app.

Dit artikel werd voor het laatst geüpdatet in november 2017.

Puilt je portefeuille ook uit van de vele klantenkaarten die handelaars je maar al te graag aanbieden? Vaak nemen die veel plaats in en blijken ze onvindbaar als je ze nodig hebt. Waarom stop je ze dan niet in een handige app?

Als je vaak shopt, verzamel je al snel een heleboel klantenkaarten. Daarmee krijg je kortingen of andere voordelen in de winkel. Zie je ertegen op om al die plastic kaartjes in je portefeuille te proppen, met het risico dat je ze net iets te ver hebt weggestopt op het moment dat je ze moet voorleggen aan de kassa? Weet dan dat er mobiele apps bestaan die je klantenkaarten digitaliseren en die op je smartphone verzamelen. Wij testten enkele gratis applicaties voor je uit.

FidMe is beschikbaar voor heel wat mobiele toestellen en besturingssystemen, waaronder iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Amazon Kindle. Kaarten toevoegen doe je via het plusteken bovenaan. Vervolgens zoek je in de lijst naar de winkels.

De FidMe-databank bevat een heleboel handelszaken en ketens. De populairste staan bovenaan. Vind je de winkel niet terug in het overzicht, dan kun je die zelf toevoegen. Vervolgens kun je de kaart handmatig of via de camera van je toestel in de app zetten.

Bij het afrekenen aan de kassa toon je simpelweg de juiste kaart op je scherm. De verkoper kan zo de streepjescode of het klantennummer verifiëren. Deel je een kaart met je andere gezinsleden? Geen probleem: zij kunnen die ook gebruiken in hun FidMe-app. Die app ondersteunt bovendien stempelkaarten van handelaars. Dat gebeurt op basis van een QR-code, maar het systeem werkt alleen als de verkoper zich daarvoor heeft geregistreerd.

Alternatieven

De myShopi-app voor iOS en Android verzamelt reclamefolders, promoties, kortingen en cashback-aanbiedingen van allerlei winkels op één centrale plek. Daarmee kun je eveneens boodschappenlijstjes maken en delen met je gezinsleden.

Onderaan krijg je toegang tot de sectie ‘Mijn kaarten’: daarin kan je al je klantenkaarten verzamelen. Dat gebeurt ongeveer op dezelfde manier als bij FidMe. Winkels die de app niet kent, kun je ook hier handmatig toevoegen.

Ook Stocard is bruikbaar op je iPhone of Android-toestel, maar het onderscheidt zich van de andere apps doordat je geen account hoeft aan te maken. Dat moet enkel als je een back-up van je klantenkaarten in de cloud wilt. Die voer je in door de gegevens manueel in te tikken of door ze te scannen met je smartphonecamera.

Net zoals in FidMe zie je bovenaan de populairste winkels, maar je kunt ze ook zoeken op naam of ze zelf toevoegen. Stocard stuurt je desgewenst meldingen met kortingen die aansluiten op je klantenkaarten of je regio.

We testten ook het vergelijkbare Mobile-pocket, dat beschikbaar is voor iOS, Android en Windows Phone. Maar die app ontgoochelde een beetje, omdat hij de klantenkaarten niet echt scant, maar er alleen een foto van neemt. Daardoor moet je de gegevens nog altijd manueel ingeven. Het ziet er naar onze mening allemaal een beetje knullig uit.

Eigen platform

Ten slotte is er nog een buitenbeentje: Joyn. Die app pakt het anders aan dan zijn concurrenten. Je kunt er niet zomaar eender welke bestaande klantenkaart aan koppelen. Handelaars moeten zich registreren op dat platform en kunnen zo beloningen toevoegen aan hun trouwe klanten. Consumenten kunnen de Joyn-app, die bestemd is voor iOS en Android, gebruiken in meer dan 7500 handels- en horecazaken.

Aan de kassa scan je zelf een QR-code met behulp van de app. Je ziet dan meteen hoeveel punten je gespaard hebt, en je komt te weten welke beloningen in het bereik komen en hoeveel je daar nog voor moet sparen. Het Joyn-spaarprogramma is gelinkt aan de mobiele betaalapp Payconiq. Als je daarmee betaalt in een zaak, spaar je meteen extra punten.

Partner Content