Depositogarantie wordt in bepaalde gevallen uitgebreid

© Getty Images/iStockphoto

De regering wil in bepaalde gevallen het depositogarantiestelsel verder uitbreiden. Momenteel is het spaargeld beschermd tot 100.000 euro als een bank de boeken neerlegt.

Na het faillissement van Optima Bank heeft de regering een plan klaar om het plafond van het depositogarantieselsel van (100.000 euro ) in bepaalde gevallen te doorbreken. Dat schrijft De Standaard. Al moest dat plan van Europa al lang op tafel liggen. Volgens een Europese richtlijn uit 2014 moeten de lidstaten niet enkel het courant spaargeld tot 100.000 euro waarborgen, maar ook in een hogere waarborg voorzien voor een aantal specifieke situaties, waarbij tijdelijk hoge sommen worden aangehouden. Ze hadden tot 15 juli 2015 om die richtlijnen uit te zetten.

Achterstand België

Het Optima-debacle toonde aan dat er in ons land nog geen sprake was van zo’n uitbreiding. Nochtans had België op 12 december een aanmaning gekregen omdat het de deadline niet had gehaald. Op 12 mei ging de uitbreiding van de depositogarantiestelsel uiteindelijk van kracht, maar het ontbrak nog aan een aantal bepalingen die via een koninklijk besluit (KB) vastgelegd moesten worden.

Die bepalingen stonden nog niet op papier toen Optima Bank over de kop ging. Het garantiefonds, dat eind juni en begin juli in totaal al ongeveer 1.200 klanten vergoedde, hield zich daarom aan de drempel van 100.000 euro. Dat terwijl een aantal spaarders meer geld hadden geparkeerd bij de bank. Dat waren bijvoorbeeld klanten die net hun woning hadden verkocht en uitzonderlijk die bovengrens overschreden.

Dit najaar

Volgens Ferry Comhair, woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) komt daar dit najaar verandering in. “De ontbrekende KB’s zijn in opmaak en zullen rectroactief van kracht worden tot de dag waarop de wet werd goedgekeurd”, klinkt het. Dat betekent dat sommige spaarders van Optima Bank alsnog hun spaarcenten zullen terugzien.

In de wet wordt alvast gesproken van deposito’s die het resultaat zijn van transacties van particuliere woningen, uitbetaling van verzekeringsuitkeringen of vergoedingen voor schade en bepaalde levensgebeurtenissen. Het geld zal bovendien maar een bepaalde tijd gewaarborgd zijn (tussen drie en twaalf maanden). (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content