Hoeveel betaal je voor een zwembad?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Overweeg je een zomervakantie aan het zwembad in je eigen tuin? Is die droom enkel weggelegd voor de rijkere medemens, of kan het ook met een beperkt budget?

Opbouwzwembaden in pvc vind je in alle maten en prijsklassen, gaande van 25 euro tot 900 euro. Wanneer je voorkeur echter uitgaat naar een permanent bassin in de grond, dan ligt het budget een stuk hoger. Er zijn twee grote categorieën: voorgevormde ‘monoblok’-kuipen en betonnen baden die ter plaatse gestort of gemetseld worden.

Voor een monoblok-type van 4 x 8 meter moet je rekenen op een minimumprijs van 30.000 euro – inclusief plaatsing, filter, pomp, boord en verlichting. Zo’n zwembad is sneller geplaatst dan een betonnen kuip, maar je bent wel gebonden aan de beschikbare vormen en formaten.

Geen beperkingen

Sinds enige tijd bestaan er echter ook monoblok-zwembaden die gemaakt zijn uit polypropyleen. Die worden aan elkaar gelast, waardoor ze op voorhand in zowat elke denkbare vorm kunnen gemaakt worden. De prijs is vergelijkbaar met die van de traditionele monobloks.

Kies je voor een betonnen zwembad, dan ligt de startprijs voor eenzelfde formaat rond 40.000 euro. Omdat het ter plaatse moet gegoten of gemetseld worden, duren de werken een stuk langer. Meer overlast dus, maar er zijn in principe geen beperkingen qua vorm of grootte.

Weet wel dat grotere formaten van de kuip de prijzen flink kunnen doen oplopen, tot zelfs 100.000 euro en meer. Opties zoals boordstenen, mozaïeksteentjes in plaats van een pvc-liner, een automatisch doseersysteem voor pH en chloor of een beloopbaar rolluik zorgen al snel voor duizenden euro’s extra.

Verwarming en onderhoud

Verwarmen met een warmtepomp zorgt voor meer zwemcomfort. Zo’n pomp kost je doorgaans tussen 3.000 en 5.000 euro, en voor de verbruikte energie (gas of elektriciteit) moet je 1.000 euro per jaar budgetteren. Verwarmen met zonne-energie kan uiteraard ook: een goede zonnecollector – dat is een buizensysteem waarin het water opwarmt – kost al snel 2.000 euro.

Je zwembad zelf onderhouden vergt een kwartier werk per week. Onderhoudsproducten kosten je jaarlijks 400 à 600 euro. Het is echter niet onverstandige om je zwembad zomer- en winterklaar te laten maken door een specialist. Zulke interventies kosten je nog eens 200 tot 300 euro per keer.

Besteed je liever alles uit, dan kan je opteren voor een onderhoudscontract. ‘Er bestaan verschillende formules’, zegt Sven Brenders van Brenders Poolservice. ‘Een maandelijks onderhoud kost je jaarlijks zo’n 1.500 euro, maar voor een wekelijkse beurt betaal je makkelijk 5.000 euro per jaar. Daarin is wel het zomer- en winterklaar maken inbegrepen.’

Met medewerking van Kurt Dekeyser, lid van de Raad van Bestuur van de BSPA, de vereniging van zwembadbouwers.

Partner Content