Stevige prijsstijgingen aan de pomp lijken nu onvermijdelijk

© BELGA

Voor het eerst in acht jaar is het oliekartel OPEC erin geslaagd tot een akkoord te komen over de beperking van de olieproductie. Zo’n beperking zal de olieprijzen, en dus ook de prijzen aan de pomp, gevoelig opkrikken.

De afgelopen twee jaar stond de olieprijs nog erg laag, door een overschot aan het zwarte goud. Die stevige prijsdalingen waren onder meer het gevolg van Saudi-Arabië die geen terrein wou prijsgeven aan de in VS geproduceerde schaliegas en -olie. Ook de toetreding van Iran tot de exportmarkt had een nefaste impact op de olieprijs. Begin dit jaar had de Atoomgemeenschap (IAEA) een akkoord bereikt over de opheffing van de internationale sancties tegen Iran.

Maar woensdagavond bereikten de olieproducerende landen van de Opec uiteindelijk een principeakkoord om de productie te beperken tot 32,5 à 33 miljoen vaten per dag, zo’n 750.000 minder dan vandaag. Het is echter wachten tot de vergadering van november in Wenen vooraleer de quota per land worden vastgelegd.

Welgekomen geschenk

Een beperking is meer dan een welgekomen geschenk voor de olieproducerende landen die gebukt gaan onder de lage prijzen. Sinds de zomer van 2014 heeft de olieprijs al enkele keren een nieuw diepterecord bereikt. Begin 2016 dook de prjs van een vat Amerikaanse ruwe olie onder 30 dollar per vat, een absolute dieptepunt.

Ook de beurzen, en dan vooral de olie-gerelateerde aandelen, reageerden positief. “De beslissing van de Opec kwam onverwacht. Dit zal de olieprijs mogelijk naar 50 à 60 dollar per vat brengen, tegen 40 à 50 dollar vandaag”, verklaarde een analist van SBI Securities aan persagentschap Bloomberg. Hij wees erop dat dit deflatiezorgen die in veel landen bestaat, kan counteren.

Slecht nieuws voor de consument

Terwijl de financiële markten opgelucht reageren op het akkoord, gaan de consumenten binnenkort opnieuw dieper in hun buidel moeten tasten als ze hun wagen willen voltanken. Een stijging van de olieprijzen vertaalt zich nu eenmaal naar een stijging van de prijzen van de pomp. Vandaag kost een liter Super 95 maximaal 1,348 euro en een een liter Super 98 maximaal 1,4110 euro. Wie met een dieselwagen rijdt betaalt maximaal 1,2230 euro per liter. Hoe sterk de prijzen gaan stijgen is nog niet duidelijk.

Experten verwachten dat de prijsstijgingen op korte termijn eerder beperkt zullen zijn. “De OPEC-landen vertegenwoordigen slechts 40 procent van de totale olieproductie in de wereld”, klinkt het. “Onder meer Rusland is niet gebonden aan de afspraken die zij maken. De kans is dan ook groot dat het land zijn productie zal handhaven zodat de prijzen niet te sterk zullen stijgen.”

De deal tussen de olieproducerende landen zal de komende dagen alvast geen impact hebben op de benzine-en dieselprijzen. De vergelijkingssite Carbu verwacht dat de prijzen morgen en overmorgen ongewijzigd blijven.

Cijfers van de Belgische petroleumfederatie (BPF) leren dat de brandstofprijzen op 22 februari 2016 een absoluut diepterecord hadden bereikt. Toen koste een liter Super 95 1,246 euro per liter. Voor diesel betaalde je die dag 1,054 euro per liter.

(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content