Studies financieren kan ook zonder sugar daddy

. © BELGA
Roel Van Espen medewerker Trends

De omstreden website Rich Meet Beautiful wil studentes koppelen aan oudere, rijke mannen. Gelukkig bestaan er ook andere manieren om je hogere studies te financieren.

Het hoger onderwijs is niet gratis. Het jaarlijkse inschrijvingsgeld voor een voltijdse basisopleiding in Vlaanderen bedraagt 906,10 euro. De totaalfactuur loopt – samen met alle bijkomende kosten voor studiemateriaal, huisvesting en vervoer – echter op tot duizenden euro’s per jaar. Met zijn promotiecampagne ‘Een studentenlening? Date een sugar daddy’ wil de Noorse datingsite Rich Meet Beautiful studentes een centje laten bijverdienen. Maar er bestaan ook minder controversiële mogelijkheden.

Studietoelage

Misschien kom je wel in aanmerking voor een studietoelage van de Vlaamse overheid, waardoor je inschrijvingsgeld daalt. Een belangrijk criterium is de hoogte van het gezinsinkomen. Voor de berekening van de inkomensgrens wordt rekening gehouden met de personenlast binnen de zogenoemde leefeenheid. Dat kan een klassiek gezin zijn, maar ook samenwoners of alleenstaande studenten vormen een leefeenheid. Het aantal onroerende goederen dat je in eigendom hebt, speelt eveneens mee.

Een studiebeurs kun je enkel aanvragen voor een erkende onderwijsinstelling. Dat is het geval voor alle universiteiten en hogescholen in Vlaanderen. Bovendien moet de opleiding in principe officieel erkend zijn. Dat kun je checken in het Hogeronderwijsregister. Houd er wel rekening mee dat een bachelor-na-bachelor of master-na-master nooit gefinancierd kan worden met een studiebeurs van de overheid.

Een studiebeurs kan je enkel aanvragen voor een erkende onderwijsinstelling en opleiding.

Kom je in aanmerking voor een volledige studietoelage in een Vlaamstalige onderwijsinstelling, dan betaal je voor het academiejaar 2017-2018 slechts 106,90 euro inschrijvingsgeld (voor een voltijdse opleiding). Er bestaat ook een bijna-beurstarief van 480,10 euro voor studenten die niet in aanmerking komen voor een toelage, maar toch over beperkte financiële middelen beschikken.

Er zijn ook privéstichtingen die studiebeurzen toekennen voor bepaalde studierichtingen of aan studenten met een specifiek profiel, bijvoorbeeld wezen of slachtoffers van een ongeval. Op de website van de Commissie voor Studiebeurzenstichtingen van Brabant staat meer informatie daarover. Houd er wel rekening mee dat er al parlementaire vragen zijn gesteld over de werking en de transparantie van dat orgaan.

Geld lenen

Je kunt ook lenen om je studie te betalen. Maar in tegenstelling tot een studiebeurs moet een krediet worden terugbetaald, vaak samen met de verschuldigde intresten. De kans bestaat dus dat je later het beroepsleven instapt met een berg schulden. Maar hogere studies zijn een slimme investering in je latere carrière. Denk wel goed na vooraleer je geld gaat lenen om je studentenleven te financieren.

De Vlaamse Gemeenschap kent op dit moment geen studentenleningen toe. Ook de Gezinsbond doet dat al jaren niet meer. Maar je kunt wel bij de sociale dienst van de onderwijsinstelling informeren naar een renteloze lening. Het Fonds van de Limburgse Studieleningen kent eveneens renteloze studieleningen toe aan studenten. Per academiejaar kun je zo – na goedkeuring – een bedrag tussen 500 en 3000 euro lenen. Voor alle academiejaren samen wordt maximaal 12.000 euro uitgekeerd.

Je kan bij de sociale dienst van je onderwijsinstelling informeren naar een renteloze lening.

Ook de Stichting Fernand Lazard biedt jaarlijks een vijftigtal renteloze leningen aan tussen 12.000 en 15.000 euro, deels aan jongeren die al een masterdiploma op zak hebben en zich willen settelen, deels voor de financiering van bijkomende studies of wetenschappelijk onderzoek in het buitenland. De lening dekt dan onder meer het inschrijvingsgeld, de reiskosten heen en weer, de aankoop van studiemateriaal, de huur van een woning tijdens het verblijf en een ziekteverzekering.

Ten slotte kun je ook bij een bank of een andere kredietgever aankloppen. Voor de financiering van je studie kun je daar een persoonlijke lening – een lening op afbetaling – afsluiten. Zo’n consumentenkrediet is verre van goedkoop. Het jaarlijkse kostenpercentage ligt al snel boven 5 procent en kan zelfs oplopen tot 9 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content