Zo koop je je Mac goedkoper

© Wim Kopinga
Roel Van Espen medewerker Trends

Een iMac of MacBook staat mooi op je bureau of in je woonkamer, maar goedkoop zijn zulke toestellen niet. Toch bestaan er manieren om met een eerder beperkt budget je slag te slaan.

Een Mac is een staaltje design dat je bij de concurrenten van Apple nauwelijks aantreft. Maar aan die schoonheid hangt een stevig prijskaartje. De goedkoopste MacBook Air kost 1.099 euro. Voor een MacBook Pro betaal je minstens 1.449 euro, en voor het duurste draagbare model moet je 3.199 euro neertellen. Wanneer je dat nog uitbreidt met extra’s zoals een snellere processor en een meer opslagcapaciteit, kan de prijs oplopen tot 4.999 euro. Maar het kan ook goedkoper met deze tips.

Kies voor een desktopmodel

Besparen op je budget start met de vraag: heb ik wel een laptop nodig? Mogelijk volstaat een desktopmodel wanneer je toch voornamelijk thuis je mails checkt en op het internet surft. Voor de goedkoopste iMac betaal je weliswaar nog altijd 1.279 euro, maar de meest prijzige uit het hele gamma kost slechts 2.629 euro. Die kan je met allerlei opties nog uitbreiden tot 4.669 euro, maar voor die prijs haal je wel een erg krachtige computer in huis.

Het prijsverschil tussen een MacBook en een iMac berekenen is moeilijk, omdat hun kenmerken erg uiteenlopend zijn. Sowieso kan je met een desktopmodel al snel een paar honderd euro besparen. Bovendien krijg je er dan een veel groter scherm bij. Vergeet ook niet dat de maximumprestaties van een iMac een stuk hoger liggen dan die van zijn draagbaar broertje. Ben je dus op zoek naar een erg krachtige computer, dan ben je sowieso aangewezen op een vast model.

Overweeg een Mac mini

Je kan overigens ook een Mac mini overwegen: een klein doosje waarin een heuse computer verstopt zit. Daarop kan je dan je eigen scherm, toetsenbord en muis op aansluiten. Voor de goedkoopste Mac mini betaal je slechts 549 euro, en het duurste model kost 1.099 euro. Weet wel dat de prijs ook hier kan oplopen tot 2.299 euro wanneer je extra snelheid, geheugen en opslagruimte wil. Maar wanneer je later wil overstappen naar een nieuwer of krachtiger model, hoef je dus enkel het doosje te vervangen.

Vergelijk de prijzen

Apple hanteert in principe vaste prijzen die in elke winkel dezelfde zijn. Toch kan je bij sommige ketens koopjes doen. De website Mac Kopen helpt je bij je zoektocht naar goedkopere iMacs en MacBooks. Die vergelijkt de prijzen van de Apple Store met vier webwinkels van erkende (en dus betrouwbare) resellers: Media Markt, Coolblue, Bol.com en Centralpoint. Voor MacBooks zijn de verschillen niet zo groot, maar wij vonden wel iMacs die tot twaalf procent goedkoper waren dan in de Apple Store. Verrassend was ook dat sommige toestellen in bepaalde winkels duurder verkocht worden dan bij Apple.

Koop een gereviseerd toestel

Neem ook eens een kijkje bij de gereviseerde toestellen in de Apple Store. Dat zijn oudere of teruggestuurde apparaten die – na een grondig nazicht door Apple – opnieuw te koop aangeboden worden tegen gereduceerde prijzen. Voor zo’n gereviseerd toestel krijg je één jaar garantie (bij nieuwe computers is dat standaard twee jaar). Bij ons bezoek was het aanbod weliswaar beperkt tot iPads, iPods en accessoires. Neem er dus geregeld eens een kijkje. In de Amerikaanse versie troffen we wel veel iMacs, MacBooks en Mac mini’s aan, maar daar kan je als Belg helaas niet kopen.

Ook andere winkels bieden gereviseerde Apple-producten aan. Voorbeelden zijn Leapp, iUsed, Centralpoint, Switch Restoreen iRepairshop. Via Google vind je er wellicht nog andere. Let wel, de garantie voor zulke gereviseerde toestellen varieert naargelang de webshop van één tot twee jaar. Is zo’n waarborg voor jou minder belangrijk, dan kan je natuurlijk ook via zoekertjessites zoals Kapaza of 2dehands.be op zoek gaan naar tweedehands Macs van particulieren.

Korting voor studenten

Als student kan je een korting van zes procent (of acht procent op duurdere aankopen) bekomen bij Apple. Weet wel dat je dan aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Binnen 48 uur na het plaatsen van je bestelling moet je dan ook een kopie van je studentenkaart doormailen naar aos_proof_of_education@apple.com. Goed om weten is dat Apple op zijn website duidelijk vermeldt dat de onderwijskorting ook van toepassing is op de ouders van studenten.

Partner Content