Hoe financiert u een verbouwing?

© Bombaert (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Een woning verbouwen kost doorgaans handenvol geld. Er bestaan verschillende manieren om een renovatieproject te financieren. We overlopen de pro’s en de contra’s van de scenario’s.

Spaargeld gebruiken

De rente op uw spaarboekje is nog altijd erg laag. Het valt dus te overwegen een gedeelte van uw spaargeld te gebruiken voor de renovatie van uw woning. Zo’n vastgoedinvestering is door de jaren heen lucratief gebleken. Daardoor mist u mogelijk wel kansen op de beurs, en verkleint u uw financiële buffer voor onvoorziene omstandigheden.

Pro: geen rentelast / geen bijkomende kosten

Contra: mogelijk gemiste kansen / geen fiscaal voordeel

Bestaand woonkrediet opnemen

Hebt u een woonkrediet afgesloten voor de aankoop of de bouw van uw woning? Weet dan dat u bij de meeste banken een gedeelte van het al terugbetaalde kapitaal opnieuw kunt opnemen voor de financiering van een renovatie. Omdat dat binnen de lopende hypotheek gebeurt, is er geen nieuwe hypothecaire inschrijving nodig. U betaalt dus geen notariskosten.

Pro: spaargeld blijft beschikbaar / geen notariskosten / mogelijk langer fiscaal voordeel

Contra: rentelast wordt groter

Nieuw woonkrediet afsluiten

Hebt u geen lopende hypotheeklening meer, dan kunt u ook een nieuw woonkrediet afsluiten voor de financiering van uw verbouwingswerken. In dat geval betaalt u wel de kosten voor de hypothecaire inschrijving en dient u langs de notaris te passeren.

Pro: spaargeld blijft beschikbaar / fiscaal voordeel

Contra: rentelast / notariskosten

Renovatielening afsluiten

Een renovatielening is een lening op afbetaling die is bestemd voor alle soorten verbouwingswerken. Die flexibele formule is vooral interessant voor kleinere bedragen. De administratieve formaliteiten zijn snel afgehandeld, en er is geen tussenkomst van een notaris vereist. De tarieven liggen wel hoger dan die van een hypothecair woonkrediet.

Pro: spaargeld blijft beschikbaar / geen notariskosten

Contra: hogere rentelast dan woonkrediet / geen fiscaal voordeel

Energiekrediet afsluiten

Plant u energiebesparende werken in uw woning, dan komt u wellicht in aanmerking voor een energiekrediet of een groen krediet. Dat is eveneens een lening op afbetaling, maar de tarieven zijn voordeliger dan die van een klassieke renovatielening. Een energiekrediet kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij de plaatsing van isolatie, een condensatieketel en hoogrendementsglas.

Pro: spaargeld blijft beschikbaar / geen notariskosten / lagere rentelast dan bij renovatielening

Contra: voor (grotendeels) energiebesparende werken / geen fiscaal voordeel

Voorschot groepsverzekering opnemen

U kunt ook overwegen vóór uw pensioenleeftijd een gedeelte van het opgebouwde bedrag in uw groepsverzekering op te nemen. Dat geld mag wettelijk worden gebruikt voor de financiering van de aankoop, de bouw of de renovatie van een onroerend goed. Ook de bouw of de aanleg van een terras, een garage, een zwembad of een tuin kunnen zo worden bekostigd.

Pro: spaargeld blijft beschikbaar / geen notariskosten / geen rentelast

Contra: voorschot is begrensd / pensioenspaarpot wordt kleiner

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content