Waarom een groene lening goedkoper wordt en een woonkrediet niet

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nadat ING en BNP Paribas Fortis al het mes hadden gezet in de rente van energieleningen, doen Belfius en KBC hetzelfde. “Voor dergelijke leningen hanteren we andere criteria dan voor een woonlening”, klinkt het bij KBC.

De consumenten blijven profiteren van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Vorige week bleek al dat renovatieleningen in ons land nog nooit zo goedkoop waren. Wie bij VDK Spaarbank, de goedkoopste speler op de markt, aanklopt voor een renovatiekrediet, betaalt 2,45 procent. Dat tarief zakt zelfs tot 2,35 procent voor wie zijn lening binnen de 36 maanden terugbetaalt. Maar de banken lijken vooral hun zinnen te zetten op groene verbouwers. Terwijl de meeste banken niet raken aan de rente op een renovatielening, verlagen ze wel de rente op energieleningen.

De grootbanken ING en BNP Paribas hebben de rente eerder dit jaar laten zakken tot 1,95 procent. Zij kwamen daarmee een belofte na die ze in december hadden gemaakt tijdens de Vlaamse klimaattop in Gent. Bpost bank deed dat ook, maar die instelling liet aan onze redactie weten dat ze de verlaging nog moet doorvoeren. Momenteel betalen klanten bij de bank van het Belgische postbedrijf nog 4,8 procent op een groene lening.

Batibouw

Voor de lening op afbetaling is de rente op korte termijn bepalend, voor woonkredieten de rente op lange termijn

Naar aanleiding van de bouwbeurs Batibouw hebben ook KBC en Belfius hun tarieven verlaagd tot 1,9 procent. “Al is die verlaging slechts tijdelijk”, laat Ilse De Muyer, de woordvoerster van KBC, weten. “Het verlaagde tarief loopt tot en met 31 maart 2017.” Voor de verlaging hanteerde de grootbank nog een tarief van 2,45 procent. Door die verlagingen duiken de grootbanken onder het maximumtarief van de Vlaamse energielening.

De kans dat de banken de bouwbeurs aangrijpen om hypothecaire kredieten goedkoper te maken, is bijzonder klein. Sommige banken hebben dit jaar de rente op een woonlening al naar boven bijgsteld. KBC heeft bijvoorbeeld de geafficheerde rente op een hypothecair krediet van 30 jaar verhoogd van 3,74 naar 3,82 procent. Dat komt doordat de banken naar de kortetermijnrente kijken om het tarief van een renovatie- of een energielening te bepalen.

“Ons prijsbeleid is altijd een afweging tussen het verkoopvolume en de marge. Voor de lening op afbetaling is de rente op korte termijn (1 tot 10 jaar) bepalend, voor woonkredieten de rente op lange termijn (langer dan 10 jaar)”, verduidelijkt De Muyer. “Daarnaast analyseren we in beide gevallen de marktsituatie en zullen we in functie van onze strategie de tarieven al dan niet aanpassen.” De woordvoerster merkt op dat er tijdens grote evenementen zoals Batibouw de vraag naar leningen met een bepaald doel stijgt.

De bank in overheidshanden Belfius hanteert dezelfde criteria als KBC. “De tarieven van de hypothecaire lening en de lening op afbetaling zijn beiden gerelateerd aan de lange termijn-marktrente. Specifiek voor de lening op afbetaling baseren we ons op de rente voor termijnen tot maximaal 10 jaar en zonder hypothecaire waarborg”, aldus Pommee Ulrike, woordvoerster bij Belfius. Door het tarief verder te verlagen wil Belfius de groene leningen in de kijker plaatsen. De bank heeft overigens geen plannen om het tarief opnieuw te verhogen na Batibouw.

De marktleider BNP Paribas Fortis laat weten dat het geen verdere verlagingen in het vooruitzicht stelt. De bank merkt wel op dat de vraag naar energieleningen stevig is toegenomen sinds ze het tarief heeft verlaagd van 3,2 naar 1,95 procent. “Zowel de energielening als de renovatielening , blijven net als vorig jaar populair bij onze klanten”, zegt Hilde Junius, woordvoerster bij BNP Paribas Fortis. “Energiebezuinigende werken kunnen worden gefinancierd aan het voordelige tarief indien de werken minstens 75 procent bedragen van het totale te financieren factuurbedrag. Bijkomend kan er 130 procent van het totale factuurbedrag ontleend worden.” Fintro, de dochteronderneming van BNP Paribas Fortis, hanteert dezelfde tarieven.

De toenemende populariteit van de groene leningen is ook AXA Bank niet ontgaan. “We merken de laatste 2 jaar overigens een stijging met een kwart van het aantal dossiers voor energiezuinig bouwen of verbouwen, zowel in woonkredieten als leningen op afbetaling”, reageert Wim Pauwels, woordvoerder bij AXA Bank. . Bij AXA Bank loopt momenteel een actie waarbij de klanten geen dossierkosten moeten betalen wanneer ze 50.000 euro of meer lenen voor een energiezuinig verbouwing of bouwproject.

Vergelijken is de boodschap

“Nu de banken het mes zetten in de tarieven op energieleningen, is het voor de consumenten zaak die leningen te vergelijken”, reageert bankshopper.be. Een onderzoek van de vergelijkingswebsite leert dat wie energieleningen vergelijkt om 10.000 euro te lenen, tot 640 euro kan besparen. De goedkoopste speler op de markt is CPH Bank. Wie vandaag een lening afsluit bij die instelling, betaalt 1,74 procent. “De opvallende afwezige in die lijst is VDK Spaarbank. Die biedt op dit moment geen groene formule aan”, zegt de vergelijkingssite.

Ook wie een renovatielening afsluit, kan gemakkelijk enkele honderden euro’s besparen. Het onderzoek van bankshopper.be toont ook aan dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste instelling oploopt tot 820 euro. “Zolang bpost bank de tarieven niet verlaagt, blijft het zowel in renovatie- als energieleningen de duurste speler”, benadrukt bankshopper.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content