Komt er een herkansing voor de opkomende markten?

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een bezoek aan de grens in McAllen, Texas. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Amerikaanse president Donald Trump verknoeide vorig jaar het feestje voor de opkomende landen. Volgens Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen, is het ergste deel intussen wel achter de rug.

De Amerikaanse president Donald Trump verknoeide vorig jaar het feestje voor de opkomende landen. We herinneren ons nog dat in de week na de verrassende verkiezingsoverwinning van Trump in oktober 2016 de MSCI Emerging Markets-index 7 procent verloor in een eerste paniekreactie. Tijdens de heftige verkiezingscampagne kondigde Trump herhaaldelijk aan een protectionistisch beleid (‘America first’) te zullen voeren.

De paniek was echter snel voorbij en de emerging markets konden hun sterke prestatie sinds voorjaar van 2016 in 2017 doortrekken. Daar kwam in het voorjaar van 2018 een abrupt einde aan. Trump begon een handelsconflict met China dat in een handelsoorlog uitmondde. Daarnaast zorgde de drastische verlaging van de Amerikaanse vennootschapsbelasting eind 2017 voor een sterke groei van de Amerikaanse economie. Die dreef de Amerikaanse rente en dollar hoger. Dat is traditioneel een ongunstige ontwikkeling voor de opkomende landen.

De meest gevolgde tracker voor de opkomende markten, iShares MSCI Emerging Markets ETF (42,8 dollar; ticker EEM; notering op NYSE met ISIN-code US4642872349) ,piekte nog op ruim 51 dollar eind januari 2018 om dan een duik te maken van 27 procent naar 37,5 dollar eind oktober, nog een stuk zwakker dan de MSCI World-index. Bij de negatieve uitschieters in 2018 moeten we ook de Chinese aandelenmarkten vermelden.

Lagere dollar essentieel

Begin vorig jaar zagen we nog een stevige nettotoestroom van geld richting fondsen op de opkomende landen. Maar daar kwam in de loop van 2018 snel en fors verandering in. Het geld werd vrij massaal teruggetrokken naar de ‘thuismarkt VS’. Een fenomeen dat we telkens zien gebeuren als er twijfels komen over de groei van de wereldeconomie en/of bij geopolitieke spanningen.

We denken dat de periode van underperformance van de opkomende ten opzichte van de mature markten achter ons ligt, of tenminste toch al het ergste deel ervan en wel hierom:

Dollarindex op zijn hoogtepunt: 2018 was onder meer het jaar van de sterkere dollar, die de opkomende markten serieus parten heeft gespeeld. Door het verlies aan momentum van de Amerikaanse economie zien we daar een einde aan komen. We verwachten dat de dollar verzwakt ten opzichte van andere munten, zonder te denken aan een spectaculaire terugval. Maar dat is een essentiële voorwaarde voor de herstelkansen van de emerging markets.

Ommekeer in het sentiment: zoals gezegd heeft een doorgedreven optimisme bij beleggers en analisten plaatsgemaakt voor pessimisme.

Lager dan gemiddelde waardering: de opkomende markten zijn weer duidelijk goedkoper dan het gemiddelde van de wereldindex (11,5 keer de verwachte winst tegenover 14,5 keer) en ook historisch gezien zijn ze nu een kleine 20 procent goedkoper dan het gemiddelde (1,65 keer de gemiddelde boekwaarde tegenover 2 keer).

Technisch beeld begint te verbeteren: er is zeker nog niet onmiddellijk reden om massaal te kopen, maar het technische beeld voor de opkomende markten is wel aan het opklaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content