Tien favoriete Belgische aandelen voor de lange termijn

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Naar aanleiding van het bod van PAI Partners op Ontex hebben we het nog eens over onze langetermijnfavorieten uit eigen land.

Een aantal jaren geleden hebben we in de voorbeeldportefeuille niet voor niets het thema basiswaarden en trackers gecreeerd. De bedoeling was ook ruimte te maken voor beleggingen voor de lange termijn in Belgische aandelen.

Maar de opgaande beurstendens duurt uitzonderlijk lang. Het heeft weinig zin enkele maanden voor de top nog volop te beleggen in Belgische favorieten, zelfs voor de lange termijn. We oefenen het best nog even geduld en proberen die op een aanvaardbaar waarderingsniveau op te pikken. Dat kan iets voor de tweede helft van 2019 zijn. We houden nog wel rekening met een goed tweede semester op de beurzen, vooral dankzij Wall Street, maar dan komt er volgend jaar wel een stevige correctie.

Vijf op tien

De lijst die we vorig jaar hebben samengesteld, bevat tien klassieke Belgische favorieten (zie lijst). Slechts vijf van die tien waarden zitten in onze portefeuille. Er horen dus wel enkele kanttekeningen bij de lijst.

Tessenderlo zit er al het langst in, omdat het met dat aandeel een hele tijd geleden slecht ging. Tessenderlo is in de voorbeeldportefeuille terechtgekomen op basis van het trackrecord van Luc Tack bij Picanol. Met Fagron waren we aanvankelijk te vroeg, maar dat zit nu weer snor. Dit jaar hebben we geleidelijk AB InBev, Lotus Bakeries en Ontex aan de portefeuille toegevoegd. Voor die drie aandelen hebben we van een tussentijdse mindere gang van zaken gebruikgemaakt om in te stappen. Ontex zit nog maar twee maanden in de portefeuille en kan er snel weer uit verdwijnen bij een succesvol bod.

Voor de andere waarden hebben we te veel last van hoogtevrees om nog een positie op te bouwen. Dat geldt in het bijzonder voor Ackermans & van Haaren, Kinepolis, Melexis en Umicore. We kunnen ons wel voor het hoofd slaan dat we het aandeel van het metalenbedrijf, weliswaar met een mooie winst, hebben verkocht, maar dat was duidelijk te vroeg. Mede door de hele heisa rond de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is het aandeel van Deceuninck het afgelopen jaar behoorlijk teruggevallen, tot dicht bij het peil van 2,50 euro. Dat biedt kansen. Het aandeel staat het dichtst bij een opname in de voorbeeldportefeuille. Misschien ter vervanging van Ontex? We wachten gespannen de halfjaarcijfers van Deceuninck en de manoeuvres rond de luierproducent af.

Tien Belgische langetermijnfavorieten

– AB InBev

– Ackermans & van Haaren

– Deceuninck

– Fagron

– Kinepolis

– Lotus Bakeries

– Melexis

– Ontex

– Picanol/Tessenderlo

– Umicore

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content